Informar-se abans d’opinar

En el temps de tuiter, dels titulars demolidors i de la impunitat a l’hora d’amollar qualsevol animalada no ens hauria de sorprendre gairebé res. Hom es lliure, lògicament, d’opinar el que consideri oportú, però massa sovint caiem en el parany de donar per bona una determinada dada, que almenys en teoria pretén reflectir una realitat, o donam suport a una campanya en favor o en contra de quelcom sense tenir la informació necessària, en gran part gràcies a la voluntat interessada d’alguna de les parts.

Fa unes setmanes, en una tertúlia de la que som habitual, vàrem debatre breument sobre l’impost de successions, que alguns dels meus companys de taula varen qualificar d’injust i fins i tot anticonstitucional (?). Un d’ells va fer referència a una iniciativa que s’ha posat en marxa a Andalusia per eliminar aquest impost; curiosament, i com explica perfectament aquest article, la campanya està basada en supòsits fal·laços i ofereix dades falses o com a mínim esbiaixades. En aquesta línia, he rebut, via uatsap, vídeos on surten persones plorant perquè a causa de l’acceptació de l’herència de son pare, sa tia o qui sigui “me han embargado todo el sueldo”, quan segons la llei això és impossible (la part corresponent al salari mínim és inembargable).

Repetesc, un pot estar d’acord amb eliminar o mantenir l’impost de successions, però no caiguem en el reduccionisme, en el titular fàcil i molt manco en el falsejament interessat de les dades. Aquest impost, com tantes altres coses, pot ser objecte de debat, però sempre basant les opinions en informació contrastada i analitzant els pros i els contres de la decisió que s’adopti.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *