Joseba etxea

El ple de l’Ajuntament, aprofitant l’absència de la batlessa per una malaltia, ha decidit honorar la memòria de Jon Nafarroa Muñobeita, propietari d’una Herriko taberna que ha esdevingut un vertader museu sobre les gestes d’ETA i el moviment abertzale. A les parets del local es poden veure imatges dels líders de la banda terrorista i s’hi ven tot tipus de merchandising, com ara pòsters, tasses, imans per a la gelera o banderes anticonstitucionals.

Els membres de la corporació que han votat a favor de la iniciativa (que ha partit d’una associació de veïnats) justifiquen la decisió argumentant “se li ha donat el carrer per la seva condició de veí, no per res d’ETA ni Euskal Herria ni res d’això …”. Quan se li demana per les declaracions que va fer en vida l’ara homenatjat, defensant els actes terroristes i, de passada, també les actituds masclistes més retrògrades, el portaveu del grup municipal intenta treure-li importància: “Als vídeos es veu clarament que Jon anava begut quan deia aquestes coses”. Tots han negat compartir la ideologia de l’amo de la taverna i deriven la responsabilitat intel·lectual a l’associació veïnal que va fer la proposta.

Incomprensiblement, no s’han alçat veus contràries a la decisió d’aquest petit ajuntament, el Ministeri Públic no ha iniciat accions legals en contra d’una clara vulneració de la normativa actual, les direccions nacionals dels partits que han donat suport a la iniciativa romanen callades i els editorials dels principals diaris de la capital no se n’han fet ressò. No serà perquè el vertader nom del finat era José Navarro Muñoz, el bar es diu Casa Pepe i està devora Despeñaperros i la llei que es vulnera de manera flagrant no és l’antiterrorista sinó la de memòria històrica?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *