La bandera mallorquina a l’espai

Per poc que un entra en detall, troba personalitats d’origen balear arreu, tant en el passat com ara. Una d’elles és Andreu Ripoll Montaner, que malgrat haver nascut a Barcelona al 1933, era de família mallorquina i aviat va tornar a l’illa per a viure-hi.

Segurament el lector/a no sap qui és aquest senyor ni què ha fet, però us avanç que per als illencs hauria de ser un referent. N’Andreu Ripoll, als 60, va estudiar enginyeria a Madrid, i tan bons varen ser els seus resultats que al 67 se’l trasllada a Maryland, a un centre de la NASA, on consolida el seu camí cap els estudis espacials.

Aquest mallorquí nascut a Barcelona comença a participar aleshores en un seguit d’operacions espacials del famós programa Apol·lo, mentre que al mateix temps era un dels principal enllaços de la NASA amb les instal·lacions que l’agència tenia a Espanya. Va estar immers, d’aquesta manera, en la missió Apol·lo XI, que va duu l’home a la lluna.

El seu currículum creixeria en participar també en el programa Skylab (primer laboratori espacial dels EUA) i el programa Apol·lo-Soiuz (el primer programa de col·laboració espacial entre els EUA i la URSS).

No és d’estranyar que amb tot això, al 1975, fos un dels primers membres de l’ESA (European Space Agency), erigint-se com a director d’unes instal·lacions d’aquesta nova agència a Villafranca del Castillo (Madrid), fins el 1988, any en el que la seva consolidada experiència i resultats el feren ser escollit per a fundar i dirigir el Centre Europeu d’Astronautes, a Colònia, acadèmia on l’ESA forma els seus futurs astronautes.

És allà on coincidí amb el madrileny Pedro Luque. Quan el jove astronauta espanyol va ser enviat a l’espai, la seva comunitat li va donar llur bandera per a que la portés amb ell. Fou un caparrut Ripoll qui insistí, com a favor personal, per a que també s’emportés allà a dalt la bandera de Mallorca. L’única bandera mallorquina que ha estat mai a l’espai, la podeu trobar exposada al Consell de Mallorca, com a trofeu cedit al poble per part de Ripoll.

No vull allargar-me més amb un currículum enorme del qual no he esmentat publicacions, ni ocupacions secundàries en altres centres espacials o acadèmics. De tots els premis i les medalles que li han donat, només destacaré el Premi Príncep d’Astúries de 1989 i el Premi Ramón Llull de les Ciències de 2001. Tanmateix, probablement la major distinció que li podien fer la va rebre el 2010, quan l’Observatori Astronòmic de Mallorca va posar el seu nom a un asteroide que acabava de descobrir: el 228133 Ripoll.

Andreu Ripoll Montaner, el màxim representant balear de l’astronomia, ha deixat de mirar l’univers aquest passat 22 de gener, als 83 anys. Aquest pretenia ser el meu petit homenatge a la seva memòria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *