La crueltat com a estratègia política

Hi ha un refrany espanyol que diu : A enemigo que huye, puente de plata. En el cas que ens ocupa avui la idea és molt clara: ETA ha decidit abandonar la lluita armada. Ja fa temps que no s’ha produït cap acte terrorista. Estan donant signes inequívocs de que aquesta decisió és irreversible.
Un dels senyals que ens indiquen que ETA s’està autodissolent i que vol caminar per camins democràtics cap a la pau és la decisió dels seus presos d’acceptar i reconèixer el dany causat durant tots aquests anys i acceptar demanar els beneficis penitenciaris que els pertoquen.
La legislació penitenciària espanyola diu que els presos han de complir les seves condemnes a presons properes al seu nucli familiar. Així se sol fer amb tots els privats de llibertat menys amb els presos etarres. Tant els governs socialistes com els populars han aplicat l’anomenada política de dispersió. La idea és castigar,no només els presos, sinó també les seves famílies que han de fer centenars de kilòmetres per poder veure una estona el seu familiar empresonat.
ETA i el seu entorn fan, per tant, passes decidides cap a la pau i per encarrilar el conflicte per vies democràtiques. La massiva manifestació de Bilbao de fa uns dies n’és una prova. Com està responent el màxim responsable de la política anti-terrorista, Jorge Fernández Díaz? Doncs amb més mà dura, amb immobilisme, amb detencions de l’aparell jurídic abertzale,… És així com el Govern del PP contribueix a acabar amb el fenomen de la violència a Euzkadi?
Se’m fa encara més escandalosa aquesta actitud quan descobreixo que en Fernández Díaz és membre supernumerari de l’Opus Dei. Com pot ser que un suposat cristià com ell opti per la crueltat i la tortura psicològica com a arma política per seguir castigant els presos i les seves famílies? Aquesta política repressora genera, com és lògic, ressentiment, frustració i ràbia en tot l’entorn abertzale. És aquesta una manera cristiana de solucionar el conflicte?
Crec recordar que l’Evangeli de Jesús predica amor, compassió, acolliment, fraternitat, justícia, perdó, solidaritat amb els més desafavorits i lluita ferma contra els hipòcrites i fariseus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *