La desigualtat, també a l’escola

Avui, milers de nins i joves tornen a l’escola després de les vacances estiuenques, amb una mescla d’il·lusió per retrobar-se amb els companys de classe i segurament de peresa per abandonar el lleure i el gaudi inherent al període no lectiu. Els mitjans de comunicació i, sobretot, la publicitat, ens recorden els tràmits que obligatòriament han d’escometre les famílies per equipar de manera adequada els fills, adquirint els llibres de text, el material escolar, l’uniforme… Despeses que per a moltes llars espanyoles i balears suposen un cop econòmic gairebé insalvable.

Demà, en aquest mateix Periscopi, ens farem ressò de l’habitual Quaderns Gadeso de l’inici de curs, on a més d’analitzar les percepcions ciutadanes sobre la importància de l’educació, es tracten temes d’actualitat com les primeres mesures del govern autonòmic, els principals problemes del sistema educatiu o les opinions sobre la polèmica LOMQE.

Però avui, dia d’inici de curs per a molts, és adient i fins i tot imprescindible sumar-se a la crida de Save the Children i de tantes altres organitzacions per tal que l’educació pública sigui realment gratuïta. A Espanya hi ha gairebé 3 milions de menors que estan en situació de pobresa o exclusió social. Això vol dir que les seves famílies s’enfronten amb angoixa i amb molt pocs recursos a aquesta tornada a l’escola, que suposa un cos mitjà de més de 800 euros (segons FUCI), una quantitat que moltes famílies no poden afrontar.

A l’import dels llibres, les motxilles, els quaderns o la roba cal sumar-hi les retallades que s’han vingut produint els darrers anys i que han deixat a molts de nins sense beca per al menjador o sense transport escolar, limitant així el dret universal a l’educació que, almenys en teoria, garanteix la carta magna que tant defensen alguns en altres qüestions segurament menys importants. I això sense comptar amb les dificultats de conciliació als que s’enfronten moltes famílies.

Mentre hi hagi un sol nin que no pugui permetre’s un material escolar adequat, que hagi de patir els problemes de visió o audició perquè els seus pares no poder pagar unes ullers o un audífon, que no gaudeixi de l’alimentació sana i equilibrada que la seva edat requereix, que no pugui participar en activitats extraescolars, quedat així exclòs de la vida normal de l’escola, no podrem parlar d’igualtat en l’educació. I malauradament aquests dies milions de nins i joves es troben en aquesta situació.

Per això, des d’aquest Periscopi us animam a posar el vostre petit granet d’arena col·laborant amb les associacions de mares i pares, afavorint el reciclatge de llibres i ajudant a les famílies que pitjor ho estan passant, però també exigint a les administracions que compleixin amb la seva obligació de garantir una educació pública, universal, de qualitat i realment gratuïta.

Aquí podeu signar la petició de Save the Children per demanar als governs que es comprometin a #InvertirenInfancia i lluitar contra la pobresa infantil.

Un comentari a “La desigualtat, també a l’escola

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *