La importància dels serveis públics

Un dels tres pilars que composen el nostre estat del benestar, juntament amb la família i el mercat, és l’estat i els serveis públics que aquest ofereix a la ciutadania. Així doncs, un bon funcionament d’aquests serveis és part necessària per un estat del benestar saludable i eficient. El darrer número de Quaderns Gadeso reflectia precisament les percepcions de la gent gran envers aquest serveis públics i, també, quines haurien de ser les prioritats de l’administració envers aquest col·lectiu.

A la revista es poden observar les diferències que existeixen entre les distintes classes socials a l’hora de valorar els serveis públics. Entre la gent gran més acomodada, es dóna menys importància als serveis públics, siguin de salut, de dependència o socioculturals, amb tota probabilitat perquè una part significativa es decanta per les opcions privades (clíniques, residències, empreses…). La satisfacció que tenen, per sobre l’aprovat, s’ha d’analitzar també des d’aquest prisma.

Els serveis englobats en la Llei de Dependència reben unes valoracions molt negatives entre els segments mitjà i baix, tot i que la importància que els atorguen sigui molt elevada. A la classe mitjana es dóna força importància als serveis socioculturals (viatges, excursions, cultura…), menys importants per a la tercera edat amb més dificultats econòmiques.

Entre les principals demandes dels ciutadans i ciutadanes majors de 65 anys a les administracions, a més del reclamat increment de la quantia de les pensions, en destaquen dues: la millora de l’accessibilitat i la qualitat dels serveis públics, afectats per les retallades i l’austeritat i el suport a les persones que viuen soles. Aquest darrer punt és cabdal, donat que a la nostra comunitat hi ha uns 36.000 majors de 65 anys viuen soles a Balears (set de cada deu són dones), el que suposa superar per molt la mitjana estatal.

Des d’aquest Periscopi, no ens cansarem de reiterar la importància de bastir i mantenir un sistema un serveis públics de qualitat per garantir el benestar de la ciutadania. Uns serveis públics que estan en el punt de mira d’alguns que continuen veient (i venent fal·laçment) la seva privatització i mercantilització com a única fórmula per assegurar-ne la supervivència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *