La mesquita de Porreres

Quan vaig llegir el titular, vaig pensar que el motiu de la indignació veïnal era que la comunitat musulmana havia immatriculat el solar on pretenia construir una mesquita, gràcies a una reforma de la llei hipotecària dels temps de José María Aznar. O fins i tot que Xisca Mora, batlessa de Porreres, els havia regalat el solar, seguint les passes de Catalina Cirer, que fa cosa de 10 anys va cedir-ne sis al bisbat per construir esglésies catòliques.

Però no, resulta que aquesta indignació es redueix a l’aparició d’un pasquí on, amb l’argument inicial que s’està construint una mesquita sense el corresponent permís municipal (aspecte negat per l’ajuntament), ataca directament la comunitat musulmana i la figura de la batlessa. El document segueix fil per randa tots els llocs comuns en contra de la immigració i la integració: tracte privilegiat per part de les administracions, ajuts als que no pot optar la “població local”, preferència a l’hora d’accedir a l’escolarització, delinqüència, dissolució de la nostra identitat, etcètera.

Desconec el dia a dia del municipi porrerenc, però malauradament aquesta situació es repeteix a molts d’indrets de l’estat espanyol i arreu d’Europa. Per molt que aquest cas sigui cosa d’un “grup reduït de persones”, la islamofòbia és un fenomen creixent dins les nostres societats suposadament avançades. No es tracta, ni prop fer-hi, de caure en el bonisme, però sí de reclamar el mateix respecte per a tothom, és a dir, els mateixos drets i les mateixes obligacions, i, per descomptat, de desmuntar el discurs que traspua l’esmentat pasquí i que per desgràcia ha calat entre gran part de la ciutadania europea.

Per tant, si hom vol creure en éssers suprems i adorar-los, ho ha de poder fer, sempre que això no signifiqui imposició, manca de respecte als altres o utilització de recursos públics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *