La platja i la immersió lingüística

L’estiu, horabaixa, m’agrada nedar en una cala d’aigües transparents. Quin plaer submergir-se en aquella aigua fresqueta que consola de la calor del dia! En ocasions mirant les roques que rodegen la cala, no puc deixar de sentir-me perplex pel que veig. Les dones musulmanes, assegudes i completament tapades, contemplen com els homes es submergeixen riallers en aquelles aigües. Com que no tenim platges exclusivament de dones, els hi està vedat gaudir del plaer dels banys de mar. Una creença religiosa, respectable però, per dir-ho d’alguna manera, poc racional, – si no és un simple prejudici- impedeix a aquestes dones aprofitar-se dels efectes benèfics i higiènics dels banys de mar.

Aquesta mateixa perplexitat la sent en veure que a les Illes Balears alguns consideren una victòria poder negar als seus fills els efectes benèfics de la immersió lingüística en la llengua pròpia de la comunitat on viuen. Una immersió que, d’acord amb totes les avaluacions fonamentades científicament que s’han fet, no té més que efectes positius pels escolars. Encara no he vist cap estudi seriós ni cap avaluació rigorosa que indiqui que, en una situació sociolingüística com la nostra, la immersió en la llengua pròpia suposi cap desavantatge. Al contrari, està demostrat que és una garantía d’aprenentatge de les dues llengües oficials; que millora l’aprenentatge de la llengua oficial distinta a la pròpia de la comunitat; que afavoreix l’aprenentatge d’un tercera llengua; que una bona formació bilingüe repercuteix favorablement en el desenvolupament de les capacitats cognitives i en el èxit escolar; i a més, evita la segregació per motius de llengua i contribueix a la cohesió social.

Diuen que els dirigents religiosos musulmans vigilen per mantenir l’ortodòxia de la seva moral que es podria posar en qüestió amb una normal integració a la societat receptora dels seus feligresos. Nosaltres també tenim els Imams de l’espanyolisme preocupats que la convivència i el respecte entre la cultura catalana i castellana acabés imposant-se. Fanatitzats per aquesta por, no tan sols sacrifiquen els seus fills i els neguen els avantatges que podria tenir una situació de bilingüisme real, sinó que a més, ens volen negar a tots un dels instruments més potents que tenim per aconseguir crear una ciutadania compartida entre diferents cultures.

0 comentaris a “La platja i la immersió lingüística

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *