La política més viva que mai a Catalunya

Si mirem quants vots ha pujat o baixat cada partit respecte a les anteriors eleccions barceloneses veurem què canvia: BComú, +113.000 vots (BComú és molt més que ICV-EUiA); C’s, + 65.000 vots; ERC, +43.000 vots; CUP, +40.000 vots; CiU, -15.000; PP, -43.000 vots; i PSC, -67.000 vots. Tret del resultat de C’s, que ha substituït el PP com a partit de dretes espanyolista, són uns resultats molt bons.

A més, de la mà de BComú i de la CUP, han entrat nou regidors que són activistes que fa molts anys que fan coses per millorar la societat sense rebre res a canvi. La política s’hauria de nodrir de gent així i no tant de funcionaris de la política. I comencen a aparèixer personalitats públiques (Arcadi Oliveres, David Fernàndez, Ada Colau…) que provenen d’aquesta vessant social i que estan diversificant el panorama format per les patums mediàtiques que surten a TV3. Però és que, en aquesta cantera movimentista i alternativa (un cas singularíssim al món), està ple de gent molt vàlida, encara desconeguda, que treballa amb compromís i generant experiències i campanyes inspiradores. I són aquests milers de persones les que poden ajudar a fer possible els ambiciosos objectius de BComú.

Sobta com l’establishment català posa en qüestió si els ’antisistema’ podran fer o no fer el que es proposen, si enfonsaran la ciutat o si frenaran el procés independentista… Una mica de respecte i sentit democràtic! Si la gent els ha votat, perquè hem de qüestionar-los? Si us haguessin escollit a vosaltres, ningú dubtaria de la vostra legitimitat!

Hi ha moltes coses a millorar a Barcelona amb una òptica de justícia social i d’igualtat d’oportunitats. Que Barcelona, una capital important d’Europa, tingui un partit anticapitalista al capdavant, pot obrir el meló al continent. Tot i els riscos, les oportunitats de fer coses que mai s’han somniat, en societats capturades pels poders fàctics, és una situació apassionant.

Igualment com és apassionant que Catalunya estigui decidint què vol ser de gran… CiU tracta de plantejar que, com que la gent no els ha donat l’alcaldia de Barcelona, el procés independentista s’ha frenat, però el procés independentista no és una foto estàtica caiguda del cel que hem d’intentar conservar amb respiració assistida i amb l’ai al cor de si es desinfla. Hi hem de confiar en el procés de la nostra societat, i estimar-lo tal i com és, amb tota plenitud, entenent-lo com un procés real i dinàmic com la vida mateixa. En realitat no és ni un procés independentista, és el procés que fem tots plegats per buscar què i com volem ser. En el seu moment, el procés va consistir en resistir al franquisme, després va ser reconstruir la democràcia, després ha estat lluitar per un nou estatut, també lluitar contra la retallada de drets socials, i finalment, comprovant que l’Estat espanyol segueix sent essencialment franquista, cosa que farà que Podemos no pugui triomfar si no és a molt llarg termini, el procés és d’alliberar-nos d’aquest Estat autoritari. Però el procés l’hem de fer entre tots, uns prioritzant unes coses i els altres prioritzant-ne unes altres, fins i tot alguns aparentment situats en contra del procés de la societat on viuen per causa del virus nacionalista espanyol i per falta de visió envers els seus fills, però al final aquest procés ens ha de beneficiar a tots. És un procés viu que s’ha de fer amb la gent que existeix a Catalunya, per tant, s’ha d’anar adaptant al que passa. Si BComú pacta amb ERC i CUP (i també amb el PSC per poder tirar endavant les seves polítiques) el procés continua ben viu. Els que han criticat l’Ada Colau com a anti-independentista, amb l’afany de manipular els votants per escombrar cap a casa, passant per alt que ella va votar Sí-Sí al 9N, no per identitaritarisme sinó com a finestra d’oportunitat per a la transformació social, ara s’ho hauran d’empassar. El procés continua, però s’hi afegeixen matisos potents d’esquerres que la gent ha demanat amb el vot, i això és perquè volem una societat més lliure però també més justa!

Ara cal és fer costat a l’alcaldessa i desitjar que governi per a totes i tots, però amb els valors que emanen de la seva candidatura i que la gent ha votat: ajudar els més pobres per tal que la dignitat sigui el tret diferencial de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *