La reforma sobre l’avortament ens posa a la cua d’Europa

Aquesta setmana passada es va debatre a les Corts Generals la “Proposició de Llei Orgànica per reforçar la protecció de les menors i dones amb capacitat modificada judicialment en la interrupció voluntària de l’embaràs”, formulada pel Grup parlamentari popular. La reforma preten limitar l’autonomia i l’accés a un avortament legal i segur de les adolescents de 16 i 17 anys, i de les dones i adolescents amb discapacitat, en exigir-les el consentiment parental per a poder prendre la decisió.

Amnistia Internacional ha recordat, un cop més, que aquesta proposició és discriminatòria, tal i com han indicat organismes internacionals, com el Grup de Treball de Nacions Unides sobre la discriminació de la dona en la llei i en la pràctica, que assenyala que es tracta d’una mesura contrària a les obligacions de la Convenció dels Drets de l’Infant i a les de la Convenció sobre els drets de les Persones amb discapacitat.

No existeix cap argumentació legal ni mèdica que doni suport a aquesta mesura. Al contrari, aquesta reforma pot provocar un augment del nombre d’adolescents que recorren a procediments perillosos, insegurs, clandestins i il·legals, posant en risc la seva salut, benestar i fins i tot la seva vida. A més, situa a les menors que poden ser objecte de violació per part del seu progenitor, o de les persones que ostenten la pàtria potestat, en una situació d’especial indefensió.

Espanya va ser examinada els passats 7 i 8 de juliol davant el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides i el Comitè sobre l’Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW) i alguns dels seus membres mostraren preocupació per aquests reforma. Una reforma que ens equipara a legislacions com les de Bulgària, Xipre, República Txeca, Turquia, Geòrgia, Grècia, Macedònia o Hongria, on també s’exigeix a les menors el consentiment parental.

Es tracta d’una mesura injustificada i innecessària, ja que segons dades de l’Associació de Clíniques acreditades per a la interrupció de l’embaràs (ACAI), més del 87 % de les menors que avortaren entre gener i setembre de 2014 ho feren acompanyades dels seus pares.

En definitiva, aquesta proposició retalla drets i ens fa recular en el vertader progrés que tota societat persegueix: la dels drets humans.

Un comentari a “La reforma sobre l’avortament ens posa a la cua d’Europa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *