L’atur estructural, generador de pobresa

Quan es donen els titulars d’atur, mes a mes es dóna com un èxit la reducció de les xifres i es lliga a la “recuperació” econòmica i a la sortida de la crisi…però la veritat és que la situació actual a Menorca, no és ni d’enfora similar a la de 2008, més bé tot el contrari.

El gener de 2008 hi havia a Menorca una població activa de 29.615 persones, avui, al gener de 2017, nou anys després és de 25.340, estem idò enfora d’arribar al mateix nombre de cotitzants. Una segona dada preocupant, és el nombre d’autònoms, que el gener de 2008 eren 7.291 un 24’61% del total, en canvi avui són 6.866 un 27%, generalment quan una economia creix i està en una època expansiva el percentatge de treballadors autònoms baixa, per tant que nou anys després aquest hagi crescut no significa que estiguem millor, més bé el contrari. Dins els autònoms existeix un fenomen creixent, els TRADE (Treballadors Autònoms Dependents), són en realitat falsos autònoms, és a dir, treballadors que són obligats per empreses (normalment grans marques) a comprar-se tot allò que necessiten per desenvolupar la seva activitat laboral i donar-se d’autònoms tot i que fan feina per una sola empresa, així la “gran marca” passa gran part dels riscos a aquests treballadors, els i resulta més fàcil prescindir d’ells (acomiadar-los) i en cas de que aquests faixin fallida o tenguin un problema econòmic greu la gran empresa no se’n fa càrrec. És una manera també d’evitar la negociació col·lectiva intentar impedir la sindicalització dels treballadors etc.

Una segona dada bastant preocupant és l’impacte de l’atur segons el tram d’edat, en el 2008 les persones entre 30 i 34 anys tenien el percentatge més alt, un 16’94% del total, nou anys després la tram amb més aturats és el de 35 a 39 anys, en gran part les mateixes persones que fa 8 anys tenien entre 27 i 31, és a dir una part d’ells ben important ben segur que són aturats estructurals o com a mínim són gent amb feines temporals, sense cap perspectiva de poder un projecte vital. Però encara hi ha més, si en el 2008 els majors de 40 anys eren el 34’96% del total avui, els aturats de 40 o més anys representen el 51’80% del total, casi 17 punts més.

Un 79’8% dels aturats en el 2010 rebien algun tipus de prestació, a finals de 2015, només un 58%, en canvi l’atur no ha baixat amb el mateix percentatge.

El RDL 20/2012 de 13 de juliol va retallar els possibles beneficiaris de les prestacions, fent més difícil l’accés, açò fa que si en el 2008 el 67% de les persones que rebien alguna prestació, era de tipus contributiu, i el 33% era assistencial, en el 2015 les assistencials eren el 59% i les contributives el 42%, açò ens indica que molts dels aturats o bé ja han esgotat els seus 2 anys d’atur (el màxim possible) o bé l’atur era de menys durada perquè els contractes no han estat molt llargs (amb sis anys s’arriba al màxim) o simplement ni tant sols han tingut una feina amb una durada que doni dret a prestació, avui el mínim (establert també per un Govern del PP en aquest cas d’Aznar) són 12 mesos per tenir dret a cobrar l’atur.

També ha baixat la despesa per aturat de 1000€ l’any 2008 a 771€ el 2015, el que significa una baixada del 23%, però comptant la inflació, hauríem de situar-ho en un 34%, fruit entre altres raons per la baixada de sous.

Aquestes xifres, d’àmbit estatal, ens poden fer entendre però, que els aturats, majors de 40 anys de manera especial, els que tenen un atur que en moltes ocasions és estructural, estan passant per una situació que genera pobresa, provocada per les retallades del Govern central, que ha baixat considerablement els recursos destinats als aturats, no pel fet de que l’atur baixi, com diu el PP. En només sis anys les retallades a les prestacions d’atur, han estat d’uns 13.600 milions d’euros, mentre el Tribunal de Comptes el gener d’enguany va fer públic, que el rescat a la banca ens ha costat uns 60.700 milions d’euros.

Comparin i treguin les seves conclusions sobre les prioritats del Govern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *