Les mateixes preocupacions

2016 ha estat sens dubte un any intens, especialment en el caire polític, amb la repetició de les eleccions generals, les negociacions per formar govern i els jocs d’estratègia desenvolupats per tots els partits. Sens dubte això ha centrat gran part del debat públic i mediàtic. Ara, en els inicis del nou any, la Fundació Gadeso presenta, com és habitual en el seu primer número de cada any, una radiografia sintètica de les percepcions dels ciutadans i ciutadanes de les illes envers la situació política i econòmica.

Després de la doble convocatòria electoral, i amb mesos d’incerteses, Mariano Rajoy va aconseguir revalidar el seu càrrec de president amb el suport de Ciutadans i l’abstenció de gran part dels diputats socialistes. Això dibuixa un escenari més aviat continuista i sembla que les polítiques econòmiques dels darrers anys no patiran excessives modificacions, més enllà d’alguns retocs estètics que tant la formació taronja com el PSOE s’afanyen a vendre com a èxits seus.

El nou número de Quaderns Gadeso analitza l’opinió dels ciutadans envers la “situació post-crisi”, la preocupant manca de confiança que tenen envers la pràctica totalitat de les institucions i les causes d’aquesta desafecció política que, dissortament però de manera lògica, s’ha instal·lat en la nostra societat.

 

Com és lògic, l’atur, la inestabilitat laboral i els problemes d’índole econòmica ocupen des de fa temps, juntament amb la corrupció i la classe política, els primers llocs en el rànquing de preocupacions ciutadanes. Cal especificar que a Balears, sense deixar de banda la xacra de l’atur, s’insisteix molt en la inestabilitat laboral (precarietat i temporalitat), un problema que segons denuncien els sindicats ha crescut durant les darreres temporades turístiques de rècord. És a dir, millora econòmica sense millora de les condicions laborals?

Tant a Espanya com a Balears els partits i la classe política són considerats com uns dels principals problemes, si bé a les illes s’enregistra una major intensitat. Aquesta preocupació és molt negativa tant per la pròpia salut del sistema democràtic com per la desconfiança que demostren els ciutadans vers les persones que, almenys en teoria, han de gestionar i solucionar els problemes, i pels efectes perversos de la corrupció, tan present en els darrers anys.

Els problemes econòmics se situen en tercer lloc i es fa referència de manera específica a la situació de les economies familiars. Com es pot comprovar en la revista, a les Illes Balears aquesta inquietud és superior que a la resta de l’estat, tot i ser una de les regions que registra un major creixement gràcies al sector turístic. Els serveis públics bàsics i els problemes de caire social tanquen aquest rànquing, i palesen la preocupació dels ciutadans pel desmantellament de l’estat del benestar i altres situacions com ara la pobresa energètica o tot el que envolta la gestió de les entitats financeres (desnonaments, abusos…), molt present en els mitjans, darrerament.

En definitiva, les mateixes preocupacions per a un 2017 que té moltes probabilitats de ser dissortadament similar a l’any que acabam de tancar. Veurem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *