Les piulades les carrega el diable

S’ha d’anar molt alerta, darrerament, amb el que un escriu a les xarxes socials, perquè qualsevol patinada et pot convertir, no només en el centre de les ires dels hiperventilats (una subespècie que habita sobretot a Twitter), sinó també portar-te a la presó. Pel que es veu, fer humor negre com el que feien Tip y Coll l’any 1983 (“Carrero Blanco: de tots els meus ascens, el darrer va ser el més ràpid”) ara és perillosíssim i et pot portar a presó.

I sinó que li demanin a Cassandra V. o a César Strawberry (conegut per ser el cantant de Def Con Dos) que han estat recentment condemnats a 2 i 1 any de presó per “humiliació de les víctimes del terrorisme” la primera i per “legitimar el terrorisme” el segon. Tot amb opinions publicades a les xarxes socials, on el més estrany és trobar algú cabal que argumenti i no insulti a les primeres de canvi. Ni tan sols el fet que els descendents de Carrero considerin que reprimir les opinions amb condemnes no és el millor fa que la pena es redueixi. Resulta ridícul i indignant veure com funciona de ràpid la justícia en alguns casos i com s’enredereix fins a l’oblit en d’altres casos (com poden ser el cas Gürtel o el cas Millet).

Deia el periodista i escriptor uruguaià Eduardo Galeano que la justícia és com una serp: només mossega a aquells que van descalços. Està clar que tenir poder és una condició sine qua non per tenir un bon tracte per part del jutge de torn, i sinó que li demanin a Rodrigo Rato.

El que més preocupa és que la nostra democràcia, o això que diuen que tenim, estigui retrocedint més enllà de 1983, a una època fosca on la repressió era especialment dura amb aquells que feien servir la seva suposada llibertat d’expressió. Això sí, si volen insultar a Carrillo o a Pablo Iglesias no es preocupin, s’obre a l’espai/temps una anomalia que impedeix que la Fiscalia pugui detectar cap tipus d’ofensa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *