L’esperit nadalenc

El darrer número de Quaderns Gadeso, a més d’analitzar les previsions de despesa nadalenca dels ciutadans i ciutadanes de Balears durant les ja properes festes (i palesar, una vegada més, la consolidació de la desigualtat que ha provocat la crisi i l’estratègia seguida per, en teoria, fer-hi front), inclou també una dada que em resulta molt interessant a nivell sociològic.

Quan es demana al illencs sobre el significat del Nadal, la ja fa temps observada tendència a la secularització de les festes es mostra en tot el seu esplendor, doncs el fet religiós origen d’aquesta tradició perd cada cop més pes dins la nostra societat, en favor de les vessants familiar i, sobretot, de consum.

Així doncs, un percentatge molt rellevant dels entrevistats creu que, fonamentalment, aquestes són unes festes per passar amb la família. I és lògic, uns dies de festa coincidents per a gairebé tothom, el pes de la tradició, les vacances escolars, el retorn de molts de joves que, imbuïts d’esperit aventurer, cerquen oportunitats laborals a altres indrets i retornen per donar una sorpresa als seus pares…

No obstant, ja són majoria els que opinen que aquestes festes són simplement la màxima expressió del consumisme, que quasi ens obliga a gastar grans sumes de doblers en regals i celebracions. L’esperit nadalenc que s’anucia aquestes setmanes fins a la nàusea disfressat de solidaritat, amor i pau només amaga un sol missatge: comprau! I són pocs, molt pocs, els que s’escapen voluntàriament d’aquest allau consumista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *