Lideratge i autonomia

Cosme Vidal, Antoni Marí Calbet, Pilar Costa, Pere Palau, Xico Tarrés i Jaume Ferrer… Tots aquestes persones han presidit el Consell Insular en les legislatures passades a Eivissa i a Formentera, persones de diferent tarannà i ideologia, i que han conduit el nostre petit país des de la recuperació del Consell Insular, la nostra institució d’autogovern.

Temps on hi ha hagut crisi, creixement, enfrontaments, acords… però que, vista la seva actuació amb distància, tothom els hi reconeixerà que volien representar a les Illes Pitiüses i aconseguir el progrés i benestar dels seus ciutadans i ciutadanes. I ara?

Les Illes Pitiüses s’enfronten a problemes cabdals que marcaran el seus estatus per a la propera dècada i dels seus governants s’espera que ressolin la qüestió del finançament del Consell, de tots els seus serveis, i d’una competència que el Govern de les Illes Balears no ha transferit però que és la pedra de toc de l’economia pitiüsa: la promoció turística.

I aquí ve el gran problema: els nostres governants s’han plegat a les instruccions que els hi donen els governs de Madrid i Palma, en Rajoy i en Bauzà, els hi diuen que han de retallar i que no hi ha diners.

És veritat? No s’enganya a ningú si es diu que les institucions illenques van malament de diners, però no és menys cert que darrera aquesta pregonada austeritat s’hi amaga una estratègia perversa: el Govern vol recuperar competències de fet, no dóna els diners que pertoquen al Consell i aquest ha de desatendre les seves competències, de manera que es justificarà que les exerceixi el Govern.

Aquest procés de recentralització cap al Govern ja ha començat, però em sembla que no s’aturarà a Palma, i que potser d’aquí a no molt de temps els que ara estam enfrontats ens hagem d’unir per defensar el Govern i els Consells davant Madrid i la veritable força centrípeta anti-autonomista.

I tor a la promoció turística: l’atenció dels mercats turístics majoritaris, la recerca de nous turistes i la promoció de la temporada baixa -la tant anomenada desestacionalització -només es pot fer bé des dels Consells pitiüsos. Mallorca és un dels nostres principals competidors i el conseller de Turisme no amaga les seves preferències cap a on han d’anar els turistes.

Sense diners per a fer una promoció turística diferenciada, que pugui transmetre i ressaltar els valors d’Eivissa i Formentera als mercats emissors, que pugui fer les accions necessàries per a mantenir l’afluència en temporada alta i garantir les connexions aèries a l’hivern permetent als turistes venir durant la temporada baixa, la nostra economia se’n ressentirà i molt.

Aquest és el repte dels nostres líders, idò: serà capaç el President Vicent Serra de fer valer la seva posició davant en Bauzà i en Delgado? De moment els resultats no l’avalen, esperem que sigui capaç de donar-li la volta a la partida, pel bé de tots.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *