Líders… i a la coa

Les “espectaculars” temporades turístiques dels darrers anys (i les que es preveuen en un futur pròxim), que han situat Balears com la comunitat autònoma líder en creixement econòmic, no eviten que les illes se situïn a la coa de l’estat i d’Europa en el denominat Índex de Progrés Social, una eina per mesurar el desenvolupament de les diferents regions més enllà del creixement del PIB.

Aquest índex, en el que només Andalusia està en pitjor situació que Balears (aquí, en anglès), es basa en paràmetres com l’accés a l’atenció sanitària, la qualitat i el cost de l’habitatge, la seguretat, l’accés a l’educació superior o la contaminació ambiental. En el mapa que es dibuixa a partir d’aquesta informació es percep clarament quines són les regions més endarrerides, entre les quals figura Balears, al mateix nivell que algunes regions de Portugal, Itàlia, Grècia o l’Est d’Europa.
L’objectiu és, lògicament, obtenir una eina complementària al PIB per mesurar el desenvolupament d’un territori. La nostra comunitat, per exemple, és al vagó de coa en aspectes com la qualitat de l’entorn, l’accés a la salut, el benestar, la inclusió o la igualtat d’oportunitats; a més, és la comunitat autònoma amb un índex més baix de formació bàsica.

Ens trobam, per tant, davant una situació com a mínim paradoxal. Veus autoritzades en la matèria destaquen que “tot i ser líders en indústria de vacances, seguim sota els efectes de les retallades i de la desigualtat social que han provocat” i que aquesta situació “és producte de la precarització laboral (…); és imprescindible una millor distribució de la riquesa”.

Ja publicàvem fa uns dies que la recuperació econòmica, impulsada pel turisme, no estava arribant a la majoria, i ens demanàvem si realment volem consolidar aquest model de treball no inclusiu, amb bones xifres de creixement però gairebé sense rendibilitat social. Dit d’una altra manera, estam disposats a continuar sent els “líders” del creixement i la superació de la crisi mentre les xifres de “progrés social” (on hi hem d’incloure el benestar de la majoria) ens situen a la coa d’Europa?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *