Lliga feminista de la UIB

Avui vull xerrar sobre persones que aporten el seu granet d’arena per fer d’aquesta societat quelcom millor. En concret, vull xerrar sobre vuit estudiants, al·lots i al·lotes, que s’han ajuntat per a crear la Lliga Feminista UIB.

El seu origen és simple: un grup de joves, passant-ho bé a la festa d’aniversari d’un d’ells, decideix crear una associació universitària per a defensar el feminisme, principalment en l’àmbit universitari. “Existe la Oficina de Igualdad [en la UIB], que hace un excelente trabajo, pero nos pareció que quizás no llega a todo el público, a todos los estudiantes”, declaraven al respecte en la primera assemblea informativa del passat dimecres 28, i on, a més de la presentació, es va obrir un animat debat sobre el feminisme entre la Lliga i els 57 assistents (universitaris majorment) a l’acte, primer de molts.

En aquest article, transcriuré l’entrevista que vaig tenir el plaer de fer a Marga Fuentes (MF), secretària de la Lliga, i a Ares Fernández (AF), uns dels fundadors i, a més, president de l’associació d’estudiants, una vegada finalitzada l’assemblea informativa:

Com va sorgir la Lliga ja ho heu explicat, però, què és la Lliga Feminista de la UIB? Quins són els vostres objectius?

MF: La Lliga Feminista és una associació d’estudiants de la Universitat, creada per estudiants i oberta a tothom, que vol conscienciar sobre el feminisme i, evidentment, prendre part en aquesta lluita i fer tot el possible per millorar l’àmbit universitari i, després, tota la societat.

Se xerra molt de feminisme, però, què és realment el feminisme? En què…

MF: [intervé] Es que cadascú en té una idea diferent.

AF: Cadascú té una idea diferent del que significa el feminisme i, sobretot, del que pot fer com a feminista. Crec que tots partim de la base de la igualtat, però avui hem vist també com a partir d’aquí hi ha moltes corrents.

Me va molt bé el que has dit de la base de la igualtat, perquè la pregunta era: en què se diferència, si ho fa, el feminisme de l’igualitarisme?

MF: En que és l’específic de les dones. L’igualitarisme és general i el feminisme és…

[Intervenc] Aleshores no inclouria, per exemple, el moviment del col·lectiu LGTBI+?

MF: No. El col·lectiu LGTBI+ fa la seva lluita, i les dones una altra.

AF: I són [lluites] aliades amb elles mateixes.

MF: Jo crec que tots els de la Lliga som igualitaristes, ja que volem la igualtat per a  tothom. Volem la igualtat entre les races, entre heterosexuals i gent LGTBI+,…

Quina és la situació del feminisme en la nostra realitat de Balears o la resta d’Espanya? Què pot fer un individu al respecte per millorar aquesta situació?

MF: Crec que el feminisme només funciona si la gent està informada perquè, com ha dit una companya, avui dia els joves tenen actituds molt masclistes i les dones, des de petites, assumeixen aquest masclisme; és a dir, ho veuen com quelcom normal, i per tant sí que s’ha de fer feina en aquest aspecte.

AF: La pròpia societat ha assimilat el terme de “feminazi” amb el de radicalisme, extremisme, i no se consciencia als nins, des d’un primer moment, de quin és el concepte de feminisme, i quin és el seu objectiu i quin no. Els joves es troben un concepte que té connotacions pejoratives.

Quina valoració feu d’aquesta primera assemblea?

MF: Ha anat bé! Molta participació, molta gent donant idees boníssimes… M’he adonat de les mancances que tenim, ja que podem fer xerrades i el que vulguis, però hem de sortir al carrer. Evidentment, a la primera sessió tampoc podem fer res gran…

AF: [intervé] Sortir de la universitat.

MF: Començar amb aquest suport tan important que tenim, i anar expandint-lo.

Idò perfecte, gràcies!

El proper dimecres dia 5, a les 18h a la facultat Ramón Llull, la Lliga tornarà a tenir debat obert al voltant de “Dones, videojocs i xarxes” i, a partir d’aquí, s’esperen debats sobre diferents temes cada dues setmanes. Hi esteu tots convidats!

Per a més informació: facebook: Lliga Feminista UIB i twitter: @feminUIB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *