Major rendibilitat sense millora laboral

Com cada mes d’octubre, el Quadern Gadeso dedicat a la percepció dels empresaris turístics tanca la sèrie anual d’anàlisi del turisme de la nostra comunitat. Les darreres dades disponibles ens mostren que el nombre de turistes que ens visiten ha estat superior al de l’any passat però, com veurem amb més profunditat al llarg de la revista, això no ha portat una rendibilitat empresarial al mateix nivell (encara que hagi millorat de manera significativa, sobretot en el subsector de l’allotjament) ni, malauradament, la creació rellevant de nous llocs de feina (i molt menys de qualitat).

Per desgràcia, el nostre model turístic continua ancorat en una cultura del volum d’arribades, sense que millori el perfil del client. És a dir, no s’ha apostat d’una manera clara i decidida per un turisme de major qualitat, amb més poder adquisitiu, més respectuós amb el medi ambient i menys conflictiu amb la població resident.

No obstant, les bones xifres de visitants i d’ocupació de la planta hotelera no s’han vist traduïdes en una millora significativa en el mercat de treball, que continua patint unes greus xifres d’atur i, sobretot, una creixent precarietat laboral. Així doncs, una de les principals conclusions d’aquest Quadern és que l’ocupació ha millorat, amb les conseqüències que això ha tingut sobre la rendibilitat del sector turístic, però sense que això hagi tengut una repercusió proporcional en el treball.

Té sentit mantenir un increment constant d’una ocupació hotelera (i extrahotelera) que no té efectes directes sobre l’ocupació laboral, ni quantitativament (quasi 70.000 aturats en plena temporada alta) ni qualitativament (nova contractació caracteritzada pel seu caràcter temporal i per unes condicions laborals gens desitjables; sense tenir en compte els abusos que es donen entre determinats empresaris).

Fins que aquestes dues ocupacions arribin a un equilibri, i fins que el principal sector econòmic de la nostra comunitat sigui una font de benestar i redistribució de riquesa, no podem parlar de temporades turístiques reeixides.

Aprofitam l’avinentesa per anunciar que el proper dia 14 de novembre es presentarà l’Anuari del Turisme 2016, que vol esdevenir una eina de debat i diàleg per fer del nostre sector turístic una font de benestar per a tothom. Us mantindrem informats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *