Malèvola protecció de la maternitat

Aquest govern continua donant exemples de la seva dolentia i incompetència. La setmana passada va començar la tramitació parlamentària d’una proposició de llei “per la qual s’estableix i es regula una xarxa de suport a la dona embarassada”. El títol mateix ja és mentida, l’articulat fa vergonya des del punt de vista de tècnica legislativa i calfred des del punt de vista ètic.

La suposada xarxa de suport es redueix al compromís d’establir punts d’assessorament, fer una guia de recursos i engegar un telèfon d’accés general gratuït per donar informació a la dona amb la finalitat de “culminar el seu embaràs i superar amb èxit la criança del seu fill o filla”.

Si realment la voluntat del govern fos crear aquesta xarxa, de cap manera necessitaria una nova llei; li bastava aprofitar les competències de l’Institut Balear de la Dona que figuren a la seva llei de creació del 2000, donant els doblers necessaris per fer-les efectives i reals i també, donar compliment a les lleis actualment en vigor, com les d’Igualtat Efectiva de Dones i Homes i la de Salut Sexual i Reproductiva, de març de 2007 i març de 2010 respectivament.

L’actuació governamental des de maig del 2011 desmenteix sense embuts que als responsables actuals del partit popular els preocupi el benestar de les persones, el de les dones embarassades o no, el dels pobres o no, el dels joves o no.

Poques xifres basten: en aquests dos anys i mig han retallat més del 50% en prestacions socials bàsiques, el Consell de Mallorca ha fet una retallada del 81,11% en les transferències destinades al ajuntaments per potenciar els serveis socials municipals i l’ajuntament de Palma ha reduït en un 50% la despesa destinada a la intervenció amb famílies en situació de risc.

També és curiós que la proposició de llei acordi que si una dona menor que estigui cursant estudis obligatòries, és a dir fins els 16 anys, està embarassada, hi haurà una adequació dels horaris i plans escolars a les seves necessitats durant l’embaràs i durant els dos anys següents al part. És una vergonya que davant un fet que implica riscos socials, personals i mèdics innegables, l’“especial atenció” sigui canviar horaris i plans escolars; sobretot si tenim en compte que el mateix govern ha eliminat els principals programes de lluita contra les desigualtats educatives i l’abandonament escolar a més de reduir dràsticament el pressuposts destinat a menjadors escolars, transport i ajudes a les famílies (-74,4% en relació al 2009).

Però on es mostra la vertadera i fosca intenció de la futura llei, és en dos punts ben concrets:

Primer, quan estableix com a directriu per protegir la maternitat “la promoció de l’adopció i l’acolliment com alternatives eficaces per permetre a la dona gestant seguir endavant amb l’embaràs”. Esborrona aquesta alternativa que provoca tan de dolor en les dones i que és pròpia de societats miserables i classistes que utilitzen la pobresa com a mecanisme de poder.
I segon, quan diu que “fomentarà la col•laboració amb les entitats privades sense ànim de lucre que contribueixin al compliment dels objectius previstos en aquesta la llei”. Aquesta és la vertadera finalitat de la llei: poder desviar tranquil•lament doblers públics a entitats antiavortistes i que donen exemple de valors misògins i autoritaris.

En realitat no ens sorprèn gens aquest nyap de proposta legislativa però és molt preocupant per les terribles conseqüències que pot tenir en una societat on cada vegada més es descuida, des de les instàncies administratives, l’educació de les criatures i el benestar de les persones ja nascudes. Acompanyar fins el naixement i després abandonar té un nom, iniquitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *