Nóos des d’Andorra

He gaudit d’uns dies a Andorra amb la meva família i no he estat al corrent de la majoria d’informacions referents al cas Nóos; tan sols qualque article a les xarxes socials. En tornar a casa he trobat l’acumulació de diaris i m’he informat dels esdeveniments jurídics, populars i l’opinió d’experts jurídics sobre el que pot ser el cas més mediàtic dels darrers temps.

S’ha posat en dubte la sentència, si és justa o no, de les Magistrades Samantha Romero, Eleonor Moyà i Rocío Martín. Entre les tres sumen 32 anys d’experiència, que veritablement no és massa temps però sí que acumulen l’experiència acreditada per presidir un judici tan important.

S’ha dit que la condemna d’Iñaki Urdangarin és baixa, que 6 anys i tres mesos de presó, inhabilitació de 7 anys i un mes i una multa de 512.553.68 € són pocs en contra dels 19 anys i mig sol·licitats per la Fiscalia Anticorrupció. Jo no em sent capacitat per rebatre una sentència tan complicada, sí per opinar, tampoc ho haurien de fer la majoria que no tenen la informació adient i que sols disposen de la intuïció i poca cosa més i en un tema tan complexa com aquest, no és suficient. Els mitjans de comunicació utilitzen als periodistes que tenen més coneixement en temes juridics per donar la seva informació, qualque vegada exagerada pel senzill fet de vendre més diaris i aconseguir més audiència. Als lectors els hi agrada el “morbo” i aquest tema és molt atractiu.
En canvi, la ciutadania, fent ús de la llibertat d’expressió, no creu que la justícia sigui igual per a tots, opina que la sentència no és suficient, que hauria de ser superior o acabar tots a la presó .En la meva opinió, és conseqüència de la informació dels mitjans de comunicació, que com és natural compleixen amb la seva feina d’informar. És molt interessant contrastar les opinions dels professionals del dret, uns a favor i altres en contra, és tot molt subjectiu. Unes opinions diuen que aquest judici ha demostrat que la justícia és igual per a tots i altres que no i han posat en entredit la capacitat jurídica de les Magistrades.

Està clar que cadascú en la seva professió pot pensar que ho faria millor, en aquest cas els juristes, però hem tingut un Tribunal compost per tres dones que tal com proposà la President de la Secció primera de l’Audiència de Palma Francisca Ramis, després que el jutge Juan Pedro Yllanes demanes una excedència per concorre a les eleccions generals com a cap de llista per Podemos a Balears, ha fet la feina que se li va encomanar.

Han tingut tota la informació necessària, interrogatoris contundents i el temps suficients per pronunciar una sentencia justa, encara que hi ha moments i fets que fan pensar lo contrari. Jo sí crec en la justícia impartida per les tres Magistrades del cas Nóos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *