Overboomking

A més de fer, amb l’ajut inestimable de tots els seus col·laboradors, una ullada crítica a la nostra actualitat, un dels objectius d’aquest Periscopi és fer-se ressò d’informes i iniciatives de les més diverses entitats, per tal que arribin al major nombre de persones possible. Per això, avui resumim els arguments que han portat al GOB a iniciar una campanya que, sota el títol Overboomking, pretén denunciar la turistització total i absoluta de la nostra realitat i la manca d’alternatives polítiques, alhora que incidir en el debat públic i anàlisi crític del turisme i afavorir la creació de respostes i alternatives socials.

«Les illes viuen una situació de risc sense precedents. No és nova l’aposta política pel monocultiu turístic com a principal motor econòmic de les illes però hem arribat a un extrem en que tot es pensa en clau «producte turístic», i en que la saturació envaeix i degrada tots els racons de l’illa i els recursos naturals dels que disposam, i ens aboca a situacions límits pròpies d’un col·lapse ecològic i també social.

Els nostres recursos hídrics estan totalment sobreexplotats, els nostres espais naturals sotmesos a pressions que acceleren la seva degradació, som incapaços de regular activitats com els fondejos a l’estiu, els cotxes de lloguer que saturen les carreteres, les ofertes il·legals d’allotjament (en cases i hotels), incapaços de frenar el procés de reconversió de la ciutat en una ciutat-escenari, el desplaçament de veïns i desnonaments fruit de la gentrificació provocada pel lloguer turístic de pisos a la ciutat i l’especulació que comporta creant un problema greu de dret d’accés a un habitatge digne a un preu raonable, la urbanització definitiva del camp amb la proliferació dels nous usos turístics vinculats als habitatges en parcel·les de 14.000m2, etc.

I davant aquest procés ens trobam amb unes reformes legislatives toves que no envesteixen els canvis radicals que la realitat que ens desborda necessita. Tenim damunt de la taula la nova llei urbanística, la llei agrària, la llei del turisme per regular el tema del lloguer turístic d’habitatges, el decret de posidònia, la llei de residus, la llei d’energies renovables, eficiència energètica i canvi climàtic…un cos legislatiu que haurem d’abordar amb perspectiva crítica i ambició si volem que la legislatura del suposat canvi no se’ns escapi del tot de les mans.»

A partir d’aquí, cal aplicar «polítiques valentes i decidides a posar límits al creixement il·limitat i al turisme que ens està desconfigurant el territori i les nostres vides». Àmbits d’actuació, n’hi ha a cabassos: el lloguer turístic, els cotxes de lloguer, les desmesurades infraestructures, els recursos hídrics, els creuers, espais naturals, noves urbanitzacions, etcètera. Esperam que aquesta campanya del GOB suposi, si més no, l’aprofundiment d’un debat imprescindible per al nostre futur. O de veres volem continuar transitant la senda del tot s’hi val i deixar-ho tot en mans de les lleis de l’oferta i la demanda?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *