Palma, best place to live in the World

D’entrada vos diré que no som llonguet però m’omple d’orgull que Palma sigui reconeguda pel Times com la millor ciutat per a viure-hi. Ja va bé que la capital de les nostres illes sigui la millor en alguna cosa. En un món on tot s’ha d’avaluar i ens sentim feliços fent rànkings i classificacions de qualsevol cosa, no és la primera vegada que surten mitjans de comunicació dient que vivim en un entorn privilegiat. Aquesta vegada, però, ens ha tocat el lloc més alt del podi i toca celebrar-ho, no? Bé, he cercat els criteris que ens han catapultat a ser l’enveja de tot el món i alguns no sé si són motiu d’orgull… D’acord amb què el clima, la bellesa de la ciutat (sobretot algunes parts del centre), el ritme de vida, la gastronomia i les platges i muntanyes que hi ha aprop són espectaculars. Ara bé, els redactors del Times també avaluaven la capacitat d’assimilació dels britànics. És a dir, la comoditat amb què es poden instal·lar aquí els anglesos sense haver de renunciar a la seva manera de viure. És a dir, si poden comprar habitatges. Comparant els nostres salaris i els de Londres i coneguent les nombroses colònies d’alemanys i anglesos que han comprat propietats de luxe i ben ubicades, fent pujar els preus de l’habitatge fins a límits insuportables per la immensa majoria de gent d’aquí, no crec que sigui un bon negoci per a nosaltres. D’acord que aporten riquesa i inversions, però també ens condemnen a un model de societat de serveis que lluny de crear prosperitat  compartida, genera més i més desigualtats.

 

Per això, he fet uns altres rànquings on també apareixem en els primers llocs de la llista i preferiria no haver d’encapçalar. Aquí en teniu un parell:

 

– Rànquing de llocs del món amb menys universitaris per habitant (mirau la pàgina 10 d’aquest informe i veureu que som a la coa, com a mínim de l’Estat espanyol).

 

– Rànquing de llocs d’Europa amb més feina precària i de temporada (lligada al monocultiu turístic).

 

– Rànquing de llocs d’Europa amb més polítics condemnats per corrupció i expresidents a la presó (no comment).

 

– Rànquing de desigualtats socials (fixeu-vos amb la diferència del preu per metre quadrat de l’habitatge a barris com la Soledat o Son Gotleu comparats amb Son Vida o el Casc Antic, o demanau quanta gent, amb feina o sense, ha de recórrer als menjadors socials per poder alimentar-se).

 

– Rànquing d’exportadors de talents joves (quants amics o coneguts vostres han hagut de partir de Mallorca per guanyar-se la vida dignament a fora? A Madrid, Barcelona, Frankfurt, Londres o París? La llista és massa llarga).

 

En conclusió, no dubt de la decisió dels redactors del Sunday Times a l’hora d’escollir Palma com a la millor ciutat segons els seus criteris, pensats en clau vacacional, però no ens desenganyem: si Palma fos la millor ciutat del món on viure-hi, els joves d’aquí, especialment els més preparats, no haurien de fugir-ne per anar a cercar-se la vida a qualsevol lloc del món on faci fred, els carrers siguin grisos, no hi hagi platges a prop i enyorin el menjar mallorquí.

Un comentari a “Palma, best place to live in the World

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *