Pals de gules

Hi ha temes més importants però no me n’he pogut estar de xerrar d’aquest, amb el crèdit que me puguin donar diverses aproximacions i un article publicat en aquest bloc al respecte dels símbols històrics balears, primeres passes d’un estudi que encara continuo.

El tema és el canvi del logotip del Govern, que passa de mostrar l’escut de la Comunitat Autònoma per un que podríem anomenar “simplificat” i que l’heràldica descriuria com: en camp d’argent, quatre pals de gules, sobre els quals, una banda d’argent. És a dir, un escut diferent al tradicional, que renega de l’or (o groc) i de l’atzur (o blau) típics de l’heràldica balear.

Però això no importa, perquè no és cap escut, tan sols un LOGOTIP. El gabinet d’Armengol pot fer el que vulgui amb el seu logotip oficial, doncs l’escut de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears segueix essent el que marca la Llei 7/1984 del 21 de novembre on es deixa clars els colors i la mesura dels pals i la banda (que el logotip tampoc respecta, per cert). L’escut és del poble balear, no propietat del seu Govern. De la mateixa manera, el Consell de Mallorca, a la seva creació, va adoptar l’esperit de l’emblema històric del seu legítim antecessor, el Gran i General Consell, però amb un disseny propi, també simplificat posteriorment en tan sols un color.

Ara bé, el que pot causar merescut descontent és que aquest símbol de tots, històric i reconegut, es vegi polititzat, malgrat sigui en forma de logotip. Ja està bé de polititzar símbols i tradicions. I és que posar un logotip que imita l’escut però en el color del partit regent (algunes veus també l’acusen d’inspirar-se en el de la Generalitat de Catalunya), és polititzar innecessàriament. Esperem que no vagi més enllà i el logotip-escut arribi a ser  camp de l’eterna batalla  caïnita dels blaus i els vermells, de la dreta i l’esquerra… Encara acabarem amb la banda blava transformada en morada, com a certa bandera que conec.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *