Per la igualtat, paraules i fets!

No fa gaire he vist un programa de la Televisió autonòmica on es posaven de relleu les clamoroses desigualtats que, encara avui en dia, perduren en matèria de drets entre homes i dones. Avui és una bona data per reivindicar-los, sens dubte, i potser aquestes línies no afegiran molt més al que ja s’ha dit per activa i per passiva i des de tots els àmbits i estaments de la societat. Tanmateix no hi serà de més repetir-ho: homes i dones són persones iguals en drets, ho diu la Constitució i ho consagren totes les lleis que, d’ençà la seva promulgació, han desenvolupat aquest principi fonamental en la convivència i l’equiparació dels beneficis socials i laborals que comporta.

Tot i així cal que celebrem aquest 8 de març com el que és, una jornada per a la reflexió però també per al canvi d’actituds: en el programa esmentat (Zoom, “Mal de princeses”, IB3 Televisió) s’ha posat de manifest que en no pocs aspectes de la nostra convivència hem fracassat com a societat, especialment pel que fa a la que sens dubte és la més dramàtica expressió de la desigualtat, la violència de gènere. Les causes són múltiples, però el que és cert, com apuntaven encertadament els alumnes d’un institut de secundària entrevistats al programa, és que la manca de respecte i una certa idea de retorn a l’amor romàntic per part de les adolescents d’avui en dia es troben en la base d’un problema que, lluny de solucionar-se, s’estén com una taca d’oli en sectors cada vegada més amplis de la nostra societat.

D’altra banda sembla que hi ha un consens unànime a l’hora d’assenyalar l’educació com la principal eina per eradicar la desigualtat i les seves seqüeles. Però no n’hi ha prou en fer-ho només des de l’escola; hem d’educar també des de l’exemple, en totes i cadascuna de les facetes que conformen la nostra quotidianitat. Són moltes les coses que podem fer, des d’assumir la corresponsabilitat en les tasques domèstiques i la cura dels fills fins a rebutjar els missatges sexistes que, com més va més, inunden les xarxes socials i degraden les dones fins a convertir-les en mers objectes de consum desproveïts de qualsevol mena de dignitat. No és cert, doncs, que no hi hagi res a fer, en aquesta lluita per l’assoliment d’unes quotes d’igualtat acordants amb el sistema de llibertats en què es basa la democràcia. Ens ho han recordat durant aquests dies les dones que han protagonitzat una vaga de fam a la Puerta del Sol de Madrid; però ens ho recorden també, dia rere dia, els milers de dones que viuen atemorides només pel fet de ser-ho, tement que la pròxima pallissa sigui la definitiva…

Ens calen fets per evitar-ho, compromisos ferms per part de partits i institucions, tal com reclamen justament les dones de Sol. No podem romandre més mans plegades davant tanta injustícia i despropòsit. Cal que actuem des de ja, cadascú des de la seva parcel•la de responsabilitat, ja sigui a la llar, al carrer, a l’empresa o a l’Administració. Mentrestant no hi serà de més que seguim emprant les paraules: mots per conscienciar, per condemnar qualsevol agressió a la integritat de les dones, per dir tan fort com faci falta que som iguals en tot i per tot, quan de defensar els drets fonamentals es tracta. Per aquest motiu ens permetem convidar-vos a un senzill acte que, en el marc de les celebracions del Vuit de març d’enguany, durem a terme demà dia 9 a l’Obrador de Músics de Marratxí i al qual hem posat per títol precisament això, “Paraules per la igualtat”. Llegirem textos, poemes, reivindicacions…, tot acompanyat de música i les veus de la coral del mateix Obrador, majoritàriament integrada per dones.

Per la igualtat de drets, contra el masclisme, per l’eradicació de la violència de gènere: homenatgem les dones i reconeguem la seva vàlua en tots els àmbits, avui i cada dia, amb paraules i fets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *