Perspectives i desafiaments

Si parlam de conjuntura internacional, “resulta obvi constatar que 2016 no va sortir exactament com s’esperava i encara estem una mica paralitzats pel desconcert produït com a conseqüència de certs desenvolupaments dels esdeveniments al llarg de l’any passat”. Així comencen les conclusions del darrer informe de l’Instituto Elcano “Espanya en el món 2017: perspectives i desafiaments”, que pretén fer una anàlisi prospectiva de la posició internacional de l’estat espanyol de cara a 2017 i cert balanç del que ha passat durant 2016, des d’una visió global de la política exterior fins els reptes en matèria de seguretat, política de defensa i lluita contra el terrorisme, passant pel canvi climàtic, la crisi migratòria o l’auge dels populismes.

L’informe assegura que no es pot negar que l’escenari internacional actual, ja sigui a escala mundial o en el nivell regional de la UE, resulta en molts casos inquietant per a la nostra seguretat, la recuperació del benestar perdut durant la crisi, i fins i tot alguns dels valors democràtics i liberals més importants que comparteixen una gran majoria de ciutadans.

La victòria de Donald Trump o el ja iniciat Brexit són dos esdeveniments de primer ordre que poden erosionar profundament l’enfocament obert i relativament cosmopolita que es venia afirmant en el món, i sobretot a Europa, des de fa ja molt de temps, i del qual Espanya tant s’ha beneficiat. En aquesta línia, i encara que el document de l’Instituto Elcano no contempli un escenari de desintegració europea (o una pauta perdurable de retraïment sobiranista de les grans potències), això no vol dir que no sigui una alternativa possible. I més quan l’extrema dreta antieuropeísta i xenòfoba continua guanyant adeptes arreu del continent.

En definitiva, un breu i interessant document que serveix per tenir una perspectiva més àmplia de totes les qüestions que afecten o poden afectar la situació internacional de l’estat espanyol a curt termini. I, com es diu a les conclusions, no es tracta de deixar-nos infectar pel pessimisme esperant el pitjor, però sí de preparar-nos per a qualsevol eventualitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *