Podemos, el Ministeri de la Veritat

L’Associació de la Premsa de Madrid ha posat en evidència els treballs de Podemos en el costat més fosc de la política per tal de convertir-se en el definitiu Ministeri de la Veritat, actualitzant la distòpia narrada per Georges Orwell en els anys quaranta del segle passat.

L’entitat professional madrilenya ha donat empara als periodistes que han denunciat la campanya sistematitzada d’acossament personal i a través de les xarxes socials, en la manipulació de les quals els morats en són autèntics experts, contra el professionals que es mostren crítics amb el partit. Els termes emprats per l’Associació de la Premsa resulten inèdits per contundents: “El acoso pretende minar la credibilidad y el prestigio de estos profesionales, sometidos en ocasiones a un bombardeo constante de mensajes que intentan descalificar o ridiculizar su trabajo y recortar su libertad de información. La estrategia de acoso de Podemos vulnera de una manera muy grave los derechos constitucionales a la libertad de expresión y a la libertad de información y coarta el libre ejercicio del periodismo, que es imprescindible para preservar la salud de una sociedad democrática”.

La reacció del dirigents de Podemos en haver estat sorpresos mostrant els peus no desmereix del seu vertader talant: no es reconeixen en les acusacions, talment com la fórmula dels “fets alternatius” que els nous dirigents nord americans usen per dissimular les seves mentides. No és gens casual que el llibre d’Orwell hagi retornat a les llistes dels més venuts als Estatus Units de Donald Trump.

La realitat demostra la falsedat de Pablo Iglesias i els seus, a Madrid i a les Balears, quan reclamaven la intervenció pública dels mitjans de comunicació per, deien, garantir l’autonomia dels professionals, segons Podemos sotmesos a les pressions de les empreses i els poders del seu nou descobriment semàntic, “la trama”. Com a tot grup totalitari, Podemos considera la llibertat de premsa com una amenaça.

Un ex president de l’Associació de la Premsa, Fernando González Urbajena, ha escrit que el menyspreu a la veritat s’ensenyoreix d’amplis espais de la política, per afegir que és tracta d’una infecció que convé estroncar abans que no sigui massa tard. Per molt que el periodisme encara hagi de fer una reflexió profunda sobre la qualitat i la funció de la seva feina en un entorn de canvi com és el nostre, res no justifica voler silenciar aquells que no informen i opinen al dictat de Podemos. Els que tenim una certa edat recordam com havíem d’explicar les coses “entre línies” per evitar el llapis vermell de la censura o, encara pitjor, el Tribunal d’Ordre Públic, el sinistre TOP del franquisme. Ens va bastar. Podemos no ens hi farà tornar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *