Preguntes a l’aire

Com ja avançava ahir l’editorial d’aquest Periscopi, el discurs de Rajoy (deixant de banda les falsedats que contenia) va estar impregnat de diàleg, consens i braços oberts. Ara és l’hora, deia el president, d’assolir grans pactes en qüestions cabdals com les pensions, el finançament autonòmic o l’educació. I per què ara i no abans? Fer les coses a desgana, quan les circumstàncies t’obliguen, té un inconvenient: que ningú no te creu. O és creïble que el president de la llei Wert, de la reforma laboral o de la llei mordassa esdevingui ara el cabdill dels pactes d’estat? O que anunciï “a bombo y platillo” una conferència de presidents (que no es produeix des de l’octubre de 2012) per mirar de solucionar el sistema de finançament i la qüestió catalana?

A l’altra banda de l’hemicicle hi trobam l’esquizofrènia en estat pur. Si demanàssim a qualsevol persona aliena a l’espectacle que s’ha produït en les darreres setmanes a Ferraz que, mirant el timeline del compte oficial de tuiter del PSOE durant el debat de Mariano Rajoy, ens digués quin serà el sentit del vot dels diputats socialistes, no en tendria cap dubte. Com pot un partit que considera a Rajoy com el pitjor que li pot passar a Espanya facilitar-li la investidura? Amb quins arguments increïbles ens sortirà aquest matí Antonio Hernando per justificar el no però sí a la presidència de don Mariano? S’escenificarà dissabte la divisió del grup parlamentari a la cambra baixa? I si finalment es produeix, quines conseqüències tendrà?

Per cert, el defenestrat Pedro Sánchez va reaparèixer després d’unes setmanes desaparegut. Curiosament, la pregunta que es feien molts era si acudiria al congrés (o si hi anirà el proper dissabte) quan com a ciutadans li hauríem d’exigir que, més enllà de les qüestions internes que pugui tenir amb el seu partit, compleixi amb les seves obligacions. Per què permetem que un servidor públic (es digui Sánchez, Barberá o Perico de los Palotes) pugui absentar-se del seu lloc de feina en funció dels seus interessos personals?

Com deia el polèmic Nobel de literatura, the answer is blowin’ in the wind.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *