Pren la paraula. Agafa el poder

Aquest passat divendres, el Parlament de les Illes Balears va acollir la cloenda de la IV Lliga de Debat de la Universitat de les Illes Balears, en les seves dues modalitats, en català i en castellà. Les preguntes objecte de discussió foren, en primer lloc, ‘si cal que els poders públics controlin els mitjans de comunicació’ i, ‘si les xarxes socials han modificat la llibertat d’expressió’, respectivament. Enguany, es va assolir un altre “rècord” de participació, arribant a la xifra de quaranta-nou inscrits.

El debat és l’eina que fa transformar les societats. L’intercanvi d’idees suposa la contrastació d’aquestes, on s’analitzen els avantatges i els inconvenients de cadascun dels arguments. És per això, que la lliga de debat és l’èxit, en si mateix. Des del moment, en que els propis estudiants es veuen obligats a preparar dues postures –a favor i, en contra– , encara que no hi creguin en alguna d’elles, això els fa obrir les seves ments, els incita a cercar nous arguments i els ofereix noves visions que abans creien inexistents.

Però, la clau de la lliga de debat –i en això parl des de la pròpia experiència– no resideix en dir que això és ‘blanc’ quan et toca a favor i ‘negre’ quan et toca en contra. El quid de la qüestió és ser capaç de trobar dues postures que no siguin completament antagòniques. És a dir, no ser tan incoherent com desmentir les teves paraules anteriors, sinó ser capaç d’oferir noves línies argumentals que complementin i facin de vertader contrapès a l’hora d’escollir la proposta guanyadora.

La lliga universitària té, a més, altres beneficis. Des del moment que garanteix les relacions socials i humanes i, fomenta la raó crítica dels estudiants. Aquí no esteim únicament per parlar de quin temps fa, sinó que ens permet aprofundir en temes socials, filosòfics i, inclús polítics des d’una visió més ampla i formada. I, amb la incorporació d’equips de Menorca i Eivissa, ens fa connectar i cohesionar encara més el nostre territori pluriinsular. Per altra banda, la lliga de debat és, també, un àgora del segle XXI, on l’ambient que es respira és l’exponent de la famosa locució: Sapere Aude (Atreveix-te a saber). Una forma més d’aprendre i formar-te en base al Knowledge Sharing, o intercanvi de coneixement.

I, si heu arribat fins aquí, i estau d’acord amb la gran importància que té aprendre a emprar la retòrica, jo us deman: Per què tan sols quaranta-nou estudiants d’un total de vint mil que cursen a la UIB? L’edició d’enguany ha estat un èxit sense precedents, però segueixen essent pocs. Cal mostrar el nostre inconformisme. Perquè això no és una qüestió de futurs juristes. Aprendre a argumentar és una necessitat de qualsevol persona, des d’un venedor, fins un enginyer que vol presentar un projecte, així com un llicenciat que ha de presentar davant un jurat una tesi doctoral, i tants d’altres que en la vida quotidiana es veuen mancat d’eines de comunicació i persuasió.

És per això que cal fer una aposta decidida pel debat, des de la Universitat i des de la societat, donant suport a les iniciatives que es plantegin. I, en aquest sentit, jo tan sols defensaré la postura a favor. Així que pren la paraula i agafa el poder.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *