Propostes dels Partits en Sanitat. Dretes vs Esquerres

El proper dia 20 es celebraran a l’estat espanyol eleccions al Congrés i Senat, que condicionaran l’ elecció del proper President de l’estat. És important que els votants tinguin molt clar el que representen cada una de les opcions polítiques. I és molt important saber escollir, per damunt les paraules (s’han de analitzar) i les excuses de cada un (la crisi financera no és la culpable de les retallades), quins son els aspectes que tradueixen la ideologia de cada partit polític.  Sanitat és un bon observatori. Només així es podrà decidir amb garanties de seguretat. Les nostres Illes es juguen molt en aquestes eleccions.

En sanitat, en aquesta legislatura que es tanca, es tal vegada quan el partit popular més ha mostrat les accions que reflecteixen la seva ideologia neoliberal. I ho ha tractat de fer dissimuladament, emparat amb la crisi econòmica. Es important recordar aquí el famós decret 16/2012 anomenat de mesures de sostenibilitat del sistema sanitari. En aquest decret s’eliminava el dret a disposar de targeta sanitària al col·lectiu més feble del sistema, el dels immigrants en situació irregular. A més s’introduïen co-pagaments farmacèutics als pensionistes i es fragmentava la cartera de serveis com a primera passa per a establir privatitzacions de determinats serveis. Es important també recordar com a Madrid la població es mobilitzava formant una “marea blanca” davant l’amenaça de privatització d’un bon grapat d’hospitals i centres de salut. I a les nostres Illes, el Govern Bauzà no es quedava curt; introduïa el pagament per fer o renovar la targeta sanitària, plantejava el tancament dels Hospitals General i Joan March impedit gràcies a la pressió popular, expulsava a 20.000 immigrants del sistema sanitari, tancava els centres de salut en horari d’horabaixa, reduïa el pressupost sanitari a la mínima expressió, tancava la gerència d’atenció primària (que després va tenir que tornar a obrir), eliminava el decret de garantia de demora i el defensor del usuari, deixava que les llistes d’espera arribessin a nivells intolerables, s’incentivava contractar una pòlissa privada, entre d’altres. La filosofia de la dreta es clara; es redueixen els serveis públics a la mínima expressió, es potencia l’activitat privada i els serveis sanitaris públics queden reduïts a beneficència.

No els hi han importat aquelles persones que s’han quedat sense assistència sanitària per manca de recursos, ni els que no poden prendre els medicaments per manca de doblers, ni els que no han pogut anar al seu metge els horabaixes per motius de feina, en general els hi importen molt poc les persones.

El Partit Socialista proposa blindar el dret a la sanitat universal, accessible i equitativa a la Constitució. Som els mateixos que vàrem aprovar la Llei General de Sanitat i la Llei de Dependència, pilars de l’estat del benestar. Respon a la ideologia socialista, la que hem defensat tota la vida. I ho hem demostrat a les nostres Illes. En pocs mesos hem retornat el dret a rebre atenció sanitària als immigrants, hem introduït a la llei de pressuposts l’eliminació de la taxa per renovar la targeta sanitària, hem tornat a obrir els centres de salut els horabaixes possibilitant que les persones puguin accedir al seu professional de capçalera a la tarda, hem posat en marxa un pla de xoc contra les llistes d’espera que ben aviat començarà a donar els seus fruits, hem proposat un increment de pressupost important per atenció primària de salut, hem millorat les condicions dels pacients que s’han de desplaçar des de Menorca, Eivissa i Formentera por motius de salut i hem començat a negociar el preu dels pàrquings als hospitals públics, obtenint de moment una rebaixa del 25 % en el de Son Espases, entre d’altres. Els socialistes defensem els serveis públics, sanitat, educació i serveis socials, de qualitat, perquè és implícit a la nostra ideologia.

En aquestes eleccions més que mai, és molt important que ningú es deixi enganar per les paraules i es jutgi pels fets. Els partits de dretes tenen molt clares quines son les seves prioritats, i la sanitat pública no està entre elles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *