Quan els pacients són una mercaderia

Fa anys ja havia passat. Les ambulàncies d’un conegut empresari interceptaven les comunicacions dels serveis d’urgències del servei de salut, i també de l’antic Insalud, per tractar d’arribar abans als accidentats i poder traslladar-los d’aquesta manera a les clíniques privades a canvi d’una generosa comissió. El pacient i la seva patologia era igual. Tampoc importava massa la preparació dels diferents hospitals per afrontar les diferents patologies. Aquest fet encara s’intensificava si el pobre accidentat era estranger; la raó, les assegurances estrangeres sempre havien pagat més que les espanyoles.

Creiem que això ja era història, però fa pocs dies es va produir un fet similar. El 061 va requerir els serveis de l’helicòpter de la Guardia Civil per traslladar de manera ràpida una pacient amb traumatisme facial i afectació d’un ull a l’hospital de Son Espases. Paral•lelament en aquest hospital es va activar tot el protocol per rebre el més rapit possible a la pacient, evitant d’aquesta manera possibles complicacions. La sorpresa va ser que una vagada que l’helicòpter va aterrar l’heliport de Son Espases, una ambulància va agafar la pacient i la va traslladar a una clínica privada de Palma. Es a dir, no es va permetre que aquesta pacient fos atesa de manera immediata a l’hospital més modern de la nostra Comunitat, i es va traslladar, retardant per tant el seu tractament, a un centre privat.

El Servei de Salut ha anunciat una investigació dels fets. Són moltes les preguntes que s’hauran de respondre. I és necessari que es donin totes les explicacions. La població té dret a conèixer a que responen aquestes activitats que semblen més pròpies d’activitats delictives que d’altre cosa.

Però independentment de les conseqüències sobre la salut d’una persona a la que com a mínim se li ha produït un retard en l’atenció, i que son molt greus, hi ha un altre aspecte a destacar. El Govern del Partit Popular ha justificat un bon grapat de vegades els retalls que s’han produït en sanitat, amb la necessitat d’assegurar la sostenibilitat del sistema sanitari. No seria més lògic cercar fonts de finançament en lloc de retallar prestacions i provocar demores que pateixen els ciutadans i ciutadanes d’aquesta comunitat?. Han estat incapaços de millorar el finançament de la nostra Comunitat Autònoma i també són incapaços de gestionar els pocs serveis que poden deixar un benefici. Està clar que si una ambulància privada va a cercar una pacient a l’heliport de Son Espases, per traslladar-la a una clínica privada, vol dir que aquesta pacient deu ser rentable, econòmicament parlant. Com es possible que el Servei de Salut permeti aquesta situació? Quants casos semblants en aquest s’han perdut, que haurien ajudat a finançar el nostre sistema sanitari?

Un exemple més de la gestió del Partit Popular a la sanitat de les Illes Balears. Això sí, ara prometen un nou sistema de finançament. Quina credibilitat tenen?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *