Quin desgavell amb el vacacional!

A la fi, ja el tenim aquí!!! Ha arribat l’esborrany de la norma que suposadament ha de servir per regular d’una vegada per totes l’anomanet lloguer vacacional, ul nou tipus de producte turístic, que  als darrers anys ha inundat de visitants les nostres illes.

Per  situar-nos hem de dir que en José Ramon Bauzá en el seu obsessiu afany d’afavorir als hotelers, va impedir a des de l’inici un correcte desenvolupament normatiu que equilibrés aquest nou producte amb la resta, alhora que ordenàs la seva qualitat i sobretot quantitat. Com a rèplica durant la campanya electoral autonòmica del 2015 la majoria de les formacions polítiques  portaren als seus programes electorals la intenció de consolidar i regular el lloguer turístic.

Han passat quasi dos anys de les eleccions, un temps preciós perdut per la Conselleria de turisme al capdavant de la qual es troba un conseller nacionalista, per finalment fer-nos arribar un esborrany d’avantprojecte, que de facto, el que fa és prohibir la implantació legal del turisme vacacional.  Els requisits que en demana són infinits i per suposat difícils de complir, i que tot plegat en definitiva, retardaran com a mínim un any més l’aprovació d’unes necessàries regles de joc, que fa estona haurien d’imperar a una comunitat autònoma, que  viu essencialment del turisme.

L’avantprojecte està farcit d’errades i obstacles, però mesclar els habitatges unifamiliars, regulats des de fa estona amb els pisos turístics és una vertadera barbaritat. Al mateix nivell  podríem xerrar de l’obligatorietat d’aplicar la borsa de places hoteleres a l’hora de poder legalitzar un apartament o pis turístic. És a dir, si un propietari vol posar en lloguer turístic el seu apartament de Can Pastilla, o la Colònia de Sant Jordi, ha de fer la mateixa tramitació que si es construís un hotel. Increïble!

Un altre aspecte sorprenent de l’esborrany és el competencial, ja que el contingut del document fricciona com a mínim amb normativa de rang estatal com són la Llei d’arrendaments urbans o la Llei de propietat horitzontal, per tant tenim més que assegurat per part del Govern de l’estat d’un recurs d’inconstitucionalitat, que de ben segur paralitzaria l’aplicació de la nova regulació.

Fins ara els he parlat del contingut tècnic del document, però no de les seves implicacions des de l’aspecte polític.  Biel Barceló i per tant MÉS, són els autors, el PSIB alhora que els dóna suport a escala governamental, veu com les seves juntes locals mostren reticències sobre l’esborrany presentat. El PP dintre la seva línia de submissió cap als grans hotelers n’està en contra, però amb una sensació de victòria per la inoperància efectiva de l’avantprojecte. CIUDADANOS dintre la seva ambigüitat i per quedar bé amb tothom no es manifesta gairei per la seva part PODEMOS opta pel camí fàcil, senzill i demagògic  situant-se en contra de la regulació sota l’argument de no augmentar la pressió turística sobre el territori, com si això evités l’arribada de visitants a la nostra comunitat! El Pi, Proposta per les Illes és l’únic que continua defensant una regulació assenyada d’un producte que suposa la democratització dels guanys del turisme, el seu repartiment equitatiu per a tota la població i no només per a la minoria dels de sempre com fins ara.

No obstant això, d’una cosa podem ben estar segurs, amb regulació o no, el vacacional ha arribat per no anar-se’n mai més de la nostra comunitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *