Rebaixar l’optimisme

Amb les dades de l’atur del mes de maig assistírem de nou a l’habitual i lamentable doble lectura, depenent de si el que en feia la  interpretació era del govern o de l’oposició. A tall d’exemple, podem veure la intervenció de Soraya Sáez de Santamaría ara fa un any, quan afirmava que la baixada de l’atur del mes de maig era deguda a l’estacionalitat i que era indignant que un governant afirmàs, en una mateixa frase, que ens trobàvem en el pitjor moment però sortint de la crisi. Avui, l’actual vicepresidenta del Govern i tots els del PP se congratulen del descens de l’atur registrat en el mes de maig i, lluny d’identificar-lo amb la temporada turística, ens el venen com un indicador de la bona tasca desenvolupada.

 

Fa uns dies, en aquest mateix digital, Rafel Borràs explicava les trampes de l’estadística de l’atur registrat. Però hi ha més factors que ens obliguen a rebaixar l’optimisme que sembla inundar a qualssevol governants quan se donen dades mínimament positives. En primer lloc, la qualitat de la contractació. La pràctica totalitat dels nous llocs de feina són temporals, degut a l’estacionalitat intrínseca del nostre model productiu, i molts d’ells són precaris.

 

Tampoc els empresaris de les illes veuen tan color de rosa com el Govern la situació actual, i és precisament l’estacionalitat un dels grans problemes que destaquen (veure Quaderns Gadeso sobre el clima empresarial turístic). L’altra és l’enorme dificultat per accedir al crèdit, per molt que el bancs i el mateix FROB hagin iniciat una campanya publicitària que intenta vendre justament el contrari.

 

Un altre indicador que hauria de rebaixar aquest optimisme governamental és el baròmetre mensual que publica PIMECO mensualment, i on se deixa palès que, malgrat les bones xifres d’ocupació hotelera i dels missatges positius, únicament un 6% dels petits comerciants de Mallorca afirmen haver millorat les seves vendes, en front d’un 61% que assegura haver davallat en facturació.

 

En definitiva, ens trobam davant una temporada turística que serà molt positiva en termes de visitants i d’ocupació hotelera però que no tendrà una alta rendibilitat, ni econòmica (sobretot per a l’oferta complementària) ni social (creació de llocs de feina). Si res no canvia, el proper octubre estarem igual o pitjor que fa un any, amb els mateixos problemes i amb les mateixes polítiques perverses d’austeritat i retallades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *