Retrocés

El anomenats mil·lennians, nascuts entre 1982 i 2000, criats en l’abundància i en la tecnologia, són més exigents, compromesos i participatius que les generacions anterior, però diversos estudis estan detectant un retrocés en determinades qüestions d’igualtat de gènere. Encara que la pràctica totalitat d’aquests joves considerin a les dones igual de capaces que els homes per exercir qualsevol feina (xifra no ha deixat d’augmentar en les darreres dècades), els experts alerten del canvi de tendència registrat en les relacions familiars: el 58% dels mil·lennials prefereix una llar en què l’home sigui la principal font d’ingressos i la dona s’ocupi de la casa; a més, el 40% considera que l’home ha de tenir l’última paraula en les decisions familiars.

L’explicació que li donen els autors de l’estudi ¿Tendències cap al tradicionalisme? Canvis en la ideologia de gènere dels joves és que els joves que avui tenen entre 18 i 30 anys han estat testimonis dels problemes dels seus pares per arribar a final de mes, per conciliar la vida familiar i laboral i han patit en pròpia pell l’absència dels seus progenitors a la llar. Els mil·lennials han reflectit amb aquest retorn a la idea del matrimoni tradicional les tensions sofertes per mantenir la igualtat en la parella en l’actual clima polític i econòmic.

És cert que aquestes preocupants conclusions es circumscriuen als Estats Units i que a Europa i Espanya, on l’ajuda pública encara sosté a les famílies, la majoria dels joves segueixen donant suport a la igualtat de gènere dins de la família. No obstant, tant les conclusions d’alguns estudis (que alerten de la reproducció dels estereotips masclistes entre els més joves), com les múltiples discriminacions que encara pateixen les dones en tots els àmbits, haurien d’encendre totes les alarmes. I més en un context on la crisi està servint d’excusa per reduir a la mínima expressió el sistema de benestar abans esmentat i avançar precisament cap al neoliberalisme estatunidenc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *