Sánchez, mirem a Portugal?

La victòria rotunda de Pedro Sánchez, amb el mèrit afegit de no ser el candidat de l’aparell del partit, pot obrir una porta a l’esperança de desterrar del govern de l’Estat al partit més corrupte d’Europa. Més urgent i necessària que una moció de censura és crear les condicions per al diàleg entre les forces d’esquerres i sobiranistes per fer-la possible, un diàleg que avui és més possible que avui.

Els resultats de les primàries del PSOE són positius per tres motius: primer, perquè a pesar dels esforços de qui controlava els ressorts del partit, la gent s’hi ha pronunciat de manera clara, i ha decidit allò que desitjava. Segon, perquè es reforça no sols la línia esquerrana dels socialistes, sinó que també es reforça el bloc d’esquerres en el seu conjunt, que podria conformar un govern alternatiu amb el suport de Podemos i el sobiranisme progressista. Tercer, perquè era l’opció menys espanyolista de les que aspiraven a presidir el PSOE, i a pesar de les campanyes patriòtiques, la gent no ha tingut por de votar el que ha votat, tot i que la fractura territorial dels socialistes és innegable.

Veurem quin marge de maniobra deixen a Sánchez de cara al congrés socialista que s’ha de celebrar en unes setmanes, perquè una aliança entre els partidaris de Patxi López i Susana Díaz podria afeblir el flamant secretari general, però la cosa no pinta malament. Sobretot, si els socialistes miren cap a Portugal enlloc de mirar cap a Alemanya, el país veí on l’aliança entre les esquerres ha estat possible i ha permès aturar l’austericidi i rebutjar l’agenda de retallades i imposicions de Brusel·les, demostrant així que sí que es pot governar d’una altra manera, tornar a situar les persones al centre de les polítiques.

Faran falta grans dosis de generositat i humilitat per part de tothom, molt de sentit comú i sobretot, aparcar la política de titulars i les bregues als platós de televisió que ara per ara no han servit més que per embrutar les possibilitats d’un diàleg que és més necessari que mai si no volem que segueixi governant la reacció. Avui la cosa està millor que ahir per a aquells a qui ens avergonyeix ser governats per gentussa com Rajoy i els seus vassalls. En els propers dies veurem si ha valgut la pena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *