Sense rigor

El digital Mallorcadiario, en el darrer paràgraf del seu editorial d’avui diu que “Hay que dejar claro que el votómetro carece de cualquier rigor científico y demoscópico. Y que únicamente constituye un canal de participación de los lectores del que no es prudente sacar conclusiones más allá”. No obstant, tot el text fa just el contrari. En primer lloc, s’estranya de la “radical” diferència entre els resultats oficials del congrés del Partit Popular celebrat aquest cap de setmana i els que es varen registrar en el seu votómetro, el que, a parer seu, “merece una reflexión porque desvela interesantes comportamientos dignos de tener en cuenta”.

Després, ofereix la dada “indicativa” de la participació, com volent deixar clar que el sondeig digital va tenir més èxit que el propi congrés, per tot seguit aventurar una explicació de la no coincidència de resultats entre ambdós processos: “no es descabellado deducir que muchos de los que votaron a favor de Bauzá no son del PP, conscientes de que la figura del expresident del Govern sería un catalizador del voto de izquierdas y que mucho les convenía que ganara el congreso el senador autonómico y exalcalde de Marratxí”. És a dir, que l’esquerra ha posat la maquinària en marxa i ha ordenat a la seva militància que votàs en massa a José Ramón Bauzá, per així influir en el resultats del congrés. Ja ho diu el títol: “La izquierda prefería a Bauzá”.

Em resulta com a mínim agosarat atribuir a aquest ús “a conveniència” de les enquestes dels mitjans digitals una capacitat d’influència tan gran i, per altra banda, un menyspreu als militants del Partit Popular, insinuant que es decantarien per un o un altre candidat en funció dels resultats del votómetro.

Bé està que s’utilitzin aquestes enquestes com a “canal de participación de los lectores” (sense anar més enfora, El Periscopi sempre en té una d’activa), però d’aquí a que s’hi puguin basar editorials plens de contradiccions i amb títols enganyosos hi va un món. Per això, a banda de la manca de rigor científic i demoscòpic inherent a aquests canals de participació, avui hi hem de sumar l’absència de rigor periodístic.

Un comentari a “Sense rigor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *