Sense voluntat no hi haurà IB3

Aquests dies es celebren unes jornades per a periodistes on es tracta el futur d’IB3. Òbviament és necessari que l’ens públic faci una neteja de dalt a baix si vol ser d’utilitat pels ciutadans balears que és a qui ha de servir. No al partit polític de torn. Però per moltes jornades que es celebrin, per molt que es digui o es faci, hi ha un factor que de forma inevitable condiciona aquest canvi: la voluntat política. I  s’ha d’aconseguir al lloc que mostra la imatge.

IB3 pels partits polítics és un “marrón”, no tenen cap pressa en arreglar-la, tenen altres prioritats, la llibertat d’expressió i premsa a vegades no interessa a segons quins sectors. La prova d’aquesta passivitat es por veure si comparam el que triguen en canviar, per exemple, una llei educativa i el que es pretén trigar en canviar IB3.

Des de dilluns passat m’he anat reunint amb tots els partits, encara em falten dos, però dimarts ja i serà. Ho faig en qualitat de president de l’Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB). Per ara, he tret tres conclusions clares:

  1. No hi ha voluntat política per posar-se d’acord i fer un mitjà públic amb projecció pública real.
  2. No tenen clar ni el procés. Un diu que en una setmana es comença, altre xerra d’un procés de més d’un any…
  3. Si una de les parts parlava en serio (no tenia pinta de anar de broma), el pacte té previst rompre una de les promeses electorals que va fer. La creació del Consell Audiovisual.

M’agradaria equivocar-me, per ara es parla de crear un Consell Assessor que generi un model per IB3. Li han donat sis mesos (si es fa feina amb un pot bastar) per aconseguir-ho. Des de l’APIB vaig proposar que aquest Consell també pugui proposar noms pel càrrec de director general , seria una manera de deslligar aquesta figura de qualsevol partit polític. A més, també seria una forma de que siguin els que saben d’aquesta professió qui posin el director, no els polítics que més del noranta-cinc per cent no en té ni idea de mitjans de comunicació. Tots ens van dir que els pareixia bé, manco un (que actualment forma part del pacte).

Està clar que si alguna vegada es pot canviar IB3 és ara, no amb el Govern anterior que posava directament als consellers de director general. Però per ara no s’estan fent les coses amb la prestesa que això necessita. Per ara aquesta lentitud ja ha costat que s’hagi hagut que renovar un any més el contracte amb CBM (empresa que gestiona els informatius d’IB3). I parlaven d’internalitzar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *