¿Serà que la ciutadania s’apiada del professorat?

Entre el professorat hi ha l’arrelada convicció que la professió docent està socialment poc valorada; hi ha la creença que fer de mestre, ensenyar i educar, són tasques poc reconegudes. Es creu que el prestigi social dels professors ha minvat; que en el passat les coses eren diferents; que aleshores sí que hi havia reconeixement, respecte i fins i tot admiració per la figura de l’educador. Què hi ha de veritat en aquesta creença? ¿És cert que la professió docent (mestres d’infantil i de primària, professors de secundària, de formació professional i d’universitat) és poc reconeguda per la comunitat?

 

Hi ha indicis que posen en solfa aquest pensament, fonamentat, en gran part, en el principi de que tot temps passat fou millor. També és possible que en aquesta percepció hi hagin contribuït els atacs, de vegades furibunds i altres sibil·lins, que sovint pateix la professió docent. La darrera envestida es va produir fa poques setmanes; la va protagonitzar una consellera de la Comunidad de Madrid a qui no se li va ocórrer presentar els professorat de primària com si fossin gairebé analfabets funcionals. Sigui com sigui, tal com ho confirmen dades recents del Centro de Investigaciones Sociológicas, els ciutadans tenen una idea del professorat molt més positiva del que ells mateixos pensen i, segur, infinitament superior de la que determinats polítics voldrien.

 

A l’enquesta del Barómetro del CIS de febrer d’enguany es va demanar als enquestes (una mostra representativa de la població espanyola de 18 i més anys) quina valoració els hi mereixien una sèrie de professions: professor, advocat, arquitecte, picapedrer, lampista, jutge, metge, escriptor, periodista, policia local, cambrer i escombriaire. Per a la valoració s’havia d’emprar una escala de 0 a 100. Doncs bé: la professió que va rebre una puntuació més alta fou la de metge ( un 81,58 de mitjana) seguida de les professions docents: que oscil·laren entre un 75,16 per als professors d’universitat i un 73,92 per als de formació professional. A la cua de la valoració hi apareixen els periodistes (amb un 59,09) i els jutges (un 59,01)- Un poc sorprenent, no?

 

Per altra banda, també es va demanar als enquestat la seva opinió sobre el prestigi social que ells creien que tenien els professors. Els percentatges dels qui digueren que en tenen molt o bastant fou superior per a tots els professors menys per als d’infantil.

 

Dades del Barómetro del mes de març semblen confirmar les del mes anterior. En aquest cas es va demanar que es valoressin 12 professions entre 0 i 9. Només els metges i els infermers obtingueren valoracions més altes que els professors.

 

¿Serà que la ciutadania s’apiada de aquells professionals que pateixen més destralades en l’ignominiós procés de destrucció de l’estat de benestar?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *