Serveis de neteja: un altre grau de l’explotació laboral

Així com les condicions de treball de les «kellys», les cambreres de pisos als hotels, s’han començat a fer visibles en els darrers temps, hi ha encara altres col·lectius, també altament feminitzats, que romanen explotats i invisibilitzats a casa nostra, a pesar que són fins i tot més presents a les nostres vides quotidianes del que ens pensam.

Em referesc als treballadors i treballadores (sobretot, dones) del sector de la neteja, dels «serveis de neteja» als quals bona part d’empreses i també del sector públic recorren perquè les instal·lacions on anem a fer un cafè, a comprar o a rebre assistència sanitària estiguin en condicions d’higiene òptimes.

De la mateixa manera que la crisi ha servit d’excusa per imposar-nos una estafa, el dels serveis de neteja no és un sector en crisi, perquè «feina» n’hi ha, però concentra uns nivells de precarietat elevadíssims fruit de la competència deslleial i el dumping de salaris que pateixen els milers de treballadores d’aquest sector molt implantat a les nostres Illes. Les administracions públiques tampoc no són alienes a aquesta precarització i explotació, ja que el fet d’externalitzar serveis com la neteja (que podem entendre) aplicant només el criteri del preu de l’oferta més barata, que llavors moltes vegades acaba essent subcontractada genera directament llocs de feina hiper-precaris, d’alta càrrega de feina i al llindar del salari mínim.

Una situació que les clàusules socials de contractació impulsades pel Govern del canvi intenten evitar, però no basta. Les treballadores i treballadors dels serveis de neteja necessiten de la nostra solidaritat, i de la seva organització i mobilització. I més ara, quan els guanys empresarials es tornen a disparar, i sorgeixen noves bimbolles que enriqueixen a alguns i precaritzen a molts. Per posar només un exemple: mai no sent parlar, als esdeveniments sobre lloguer turístic i el benestar que pot generar aquesta activitat, sobre la necessitat d’assegurar les dones que arreglen les habitacions de xalets, «villes» i apartaments, sobretot quan no són els particulars que les comercialitzen. És un sector de gent treballadora que creix mentre els seus drets decreixen.

En aquests mesos es torna negociar el conveni que regula aquest sector que aglutina a més de 5.000 treballadores i treballadors de les nostres Illes. Del nivell de justícia amb què es resolgui podrem dir si avançam cap a una societat millor, o no. En qualsevol cas, quan avui llegiu aquest article pensau en la importància i la dignitat de la feina d’aquest col·lectiu, sense el qual tot seria d’una altra manera, i bastant pitjor. Pensau en elles, encara que aquests dies sigui més noticiable l’apertura d’un concessionari de Maserati a Palma. Tot hi té a veure.

2 comentaris a “Serveis de neteja: un altre grau de l’explotació laboral

 1. Bon dia,
  Enhorabona per aquest article, m’agradaria aportar informació relacionada, per el teu coneixement.
  Veig que sí parles d’aquesta gent a l’àmbit públic, però de manera molt esquemàtica, ja que sí que és cert el problema de la externalització, també és certa la sobrecàrrega de feina del personal públic, que tot i tenir un conveni col·lectiu per damunt del bàsic de neteja (general) la seva situació s’està tornant insostenible…
  Per posar un exemple molt gràfic, un IES amb 1200 alumnes i uns 200 professors, amb una plantilla de neteja de 4 persones, avui i des de ja fa molt de temps, es cobreix amb 2 persones, amb l’agravant que, aquests darres anys, han augmentat metres ( barracons, espais adaptats, ampliacions, etc…) i han augmentat horaris, allà on fa uns anys no més hi havia horari de matí, ara es tot el dia, …
  La responsabilitat és doble, per una part la limitació de l’estat, (Montoro) de la tasa de reposició, i s’altre és més nostre (CAIB) no es cobreixen baixes ni substitucions, i poques ganes de fer-ho, ja que es un col·lectiu silenciós i la feina, de una manera o d’un altre, surt. Prò el cost per a la salut i la falta de reconeixament , no té nom…

  Podriem parlar i ampliar molt més, però ja ho farem en venir bé …
  salut, ànims i gràcies per poder aportar aquesta informació
  Toni Perelló

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *