Sobre el tancament de llits i quiròfans

Els professionals sanitaris, com la resta de treballadors assalariats, solen preferir els mesos d’estiu per gaudir de les seves vacances. Paral·lelament durant aquests mesos es produeix una disminució en la incidència de determinades patologies més freqüents durant el mesos de més fred. Aquests dos fets estimulen als gestors sanitaris a tancar qualque llit hospitalari i qualque quiròfan. Es fàcil d’entendre ja que per un costat es permeten aquestes desitjades vacances i per una altre si es tanca i no es substitueix, suposa un estalvi important que ajuda a quadrar els comptes a final d’any

Fins aquí qualsevol empresa podria perfectament fer el mateix amb una gestió que podríem considerar impecable. El que passa és que hi ha una tercera variable, importantíssima, que el Partit Popular no té en compta a l’hora de planificar els tancaments. Aquesta no és d’altra que la demanda existent. Tancaria una empresa la seva producció si tingués una gran demanda acumulada que ha de donar sortida de manera urgent?. Evidentment no ho faria, i si ho fes, està clar que perdria tots aquests clients que estan esperant i que veuen com no els fan cas. Aquesta empresa faria fallida.

El Partit Popular ha decidit a les nostres Illes tancar plantes d’hospitalització i quiròfans. Ho ha fet de manera opaca perquè no s’expliquen les seves decisions, que en molts casos les coneixem per fets consumats, es a dir totalment al contrari de l’aplicació d’aquesta transparència de la que tan prediquen però que tant els hi manca. I ho han fet, a més, oblidant les 125.000 persones que hi ha en llistes d’espera a la nostra Comunitat i les demores molt superiors a les èticament permissibles per ser atès per determinats especialistes o per proves diagnòstiques. Ho han fet amb uns serveis d’urgències totalment col·lapsats perquè són molt més freqüentats després del tancament de les consultes d’atenció primària d’horabaixa, i perquè a més, com hi han plantes tancades, no poden ingressar pacients amb la necessària celeritat.

Segurament una empresa amb forta demanda endarrerida aprofitaria aquests mesos per donar-li sortida; faria un pla especial, contractaria el personal suficient i aconseguiria rebaixar de manera notable les seves demores.

La salut de la població de les nostres Illes no mereix ser tractada d’aquesta manera. Els gestors sanitaris haurien d’aprofitar aquesta temporada en que tal vegada la incidència de malalties es menor, per donar resposta a tot el que tenen terriblement endarrerit. Es fa totalment urgent i necessari un pla de xoc per rebaixar aquestes demores i aquest pla passa per no tancar res, ans al contrari, obrir tot el que sigui possible, fer les contractacions de personal oportunes, donar rendiment als quiròfans i tots els gabinets de proves. I clar per poder fer això es necessari pressupost suficient, un pressupost que tal com va ser aprovat pel Govern és, i així ho varen denunciar tots els grups de la oposició, clarament insuficient. Se’n recorden de les promeses de “les autopistes de la educació i la sanitat”?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *