Sobre herències i deutes

Durant tota la legislatura hem escoltat com els dirigents del Partit Popular repetien una vegada i una altra que les causes de la crisi econòmica eren la mala gestió dels governs progressistes, a les nostres Illes i a Espanya i la nefasta herència econòmica que s’havien trobat. Ara que s’acosten eleccions es tornen a repetir aquests missatges, que els populars repeteixen contínuament, i a més a més afegeixen que ells són els únics que poden gestionar de manera eficient els interessos dels ciutadans d’aquestes Illes. La realitat és ben diferent.

És difícil d’entendre que el Partit Popular s’atreveixi a parlar d’herències vist el nefast legat que va deixar el Govern d’aquest partit l’any 2007: Palma Arena, Ópera de Palma, Metro inundat i ruïnós, finançament irregular, “palacete”, pagaments irregulars, decisions polèmiques i costoses… Totes elles havien costat un bon grapat de doblers als ciutadans i ciutadanes, doblers que en la majoria dels casos mai es recuperaran. I moltes d’elles varen conduir a un bon grapat de càrrecs polítics a tenir que donar comptes davant la justícia, i la vergonya de tenir un ex-President d’aquesta Comunitat a la presó. Molt diferent és el que es va trobar el partit popular l’any 2011 pel que fa a la gestió dels polítics d’esquerres.

És cert que l’any 2011 estaven immersos en la crisi econòmica, però la seva causa no havia estat la gestió dels governs d’esquerres com ens vol fer creure el PP. Al nostre país la causa va ser sobretot el desinflament de la bombolla immobiliària (per cert tan impulsada pel Govern del ex-president Aznar, i a les nostre Illes d’en Matas) i la conseqüent fallida de nombrosos bancs i caixes d’estalvi, en un context de crisi a tota la zona Euro. Això va provocar una caiguda brutal dels ingressos, més de 1.000 milions d’euros que va ser en definitiva el que va disparar el dèficit públic. Tot ha estat un pretexta perfecte perquè la dreta impulsi les seves polítiques neoliberals que la única cosa que han fet han estat engrandir les diferències socials, els rics son de cada vegada mes rics, empobrir les classes mitjanes, endurir de tal manera les condicions de treball que tenir feina avui en dia no és sinònim de poder viure d’ella, i provocar que els joves amb formació emigrin a d’altres indrets amb més possibilitats.

Però anem a la nostra Comunitat. El govern del PP en aquesta legislatura s’ha limitat a retallar quasi fins a l’asfixia els serveis públics: han retallat sous, drets i plantilles. Sanitat, Educació i Serveis Socials els gran perjudicats, amb clara repercussió pels més dèbils. Han creat conflictes allà on no n’hi havien, el més sonat d’aquests quatre anys, a educació l’intent d’aplicar el trilinguisme a la brava, que va provocar la sortida de mes de 100.000 persones al carrer. Han actuat com si els serveis públics fossin privats, obrint expedients i sancionant de manera totalment partidista i parcial. Han aprovat una sèrie de mesures que només beneficien als seus amics mitjançant decrets lleis, evitant d’aquesta manera qualsevol debat i consens parlamentari.

I el que és mes greu, deixaran més atur i un deute molt més gros del que varen trobar, just el doble. Hem escoltat com les temporades turístiques 2013 i 2014 han estat les millors de la història i aquesta propera del 2015 encara es preveu millor. Per tant si la nostra major riquesa és el turisme, aquí quasi no hauríem d’haver patit la crisi; doncs bé seguim amb més de 130.000 aturats, 22,3 % segons les darreres xifres de la EPA, la major part dels contractes laborals són precaris i temporals i a damunt de tot el Govern del PP deixarà un deute de vuit milions d’euros (quan l’any 2011 era de 4.5 milions). Molt més deute, quasi cap inversió en infraestructures públiques i uns serveis públics totalment ofegats.

Aquesta sí, sense dubte, amb fets clars i comprovables es la herència que ens deixarà el Govern del Partit Popular a les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *