Sobre noms i diades

L’any no s’ha tancat sense polèmiques, a Mallorca. El primer fet “problemàtic” fou el de canviar, a finals de novembre, el nom de la capital a Palma, ometent el “de Mallorca”. El segon, ja dins desembre, i per desig de part de la població, és el canvi de la Diada de Mallorca, que passa del 12 de setembre al 31 de desembre.

Comencem per la ciutat. Des de la Conquesta de Jaume I (hi tornarem després a aquest fet), el nom de la capital insular i del Regne de Mallorques és Ciutat de Mallorca, traducció fidel del nom àrab: Madina Mayurqa. Això ho sap tothom. Per què, doncs, Palma? Per no estendre’m massa en fets multicausals, en sortiré dient que l’apogeu científic i històric que va duu la Il·lustració al XVIII, va fer recuperar el nom romà de Palma, una de les dues ciutats de dret romà que devers el 123 a.c. Quint Cecili Metel havia fundat a l’illa després d’annexar-la a la República de Roma. Ara bé, en qualque moment durant o abans de la conquesta musulmana (902) aquest topònim se va perdre i el fet és que no podem garantir al 100% que la ciutat actual sigui allà mateix on Cecili Metel va fundar Palma –tot i que per jo no hi ha dubte de que és així, si valoram certes evidències–. El fet que els darrers segles s’anomeni Palma de Mallorca és, com se va defensar al ple del Consell, un afegit “provincià”, i pens que és correcte la decisió de quedar-se amb el nom original de Palma, i qui no sàpiga distingir-la de Las Palmas, que estudiï geografia!

Anem a per la Diada. El motiu de que, des de 1997, el 12 de setembre sigui considerat Diada de Mallorca (DM) és perquè tal dia de l’any 1276, Jaume II jurava el que ara anomenaríem la constitució del Regne de Mallorques, iniciant-se així la dinastia pròpia. A més, dia 12 de setembre, però del 1229, les hosts de Jaume I desembarcaren a Sta. Ponça, iniciant-se la reconquesta cristiana de l’illa. Damunt el paper, és un dia perfecte per establir la DM. El problema és que, abans de 1997, aquesta data mai ha estat venerada com a festa nacional o regional. En canvi, el 31 de desembre, sí, i vaja que sí. Des del mateix segle XIII se celebra aquest dia baix el nom de la Festa de l’Estendard,  commemorant com alguns valents i anònims soldats varen aconseguir creuar la murada de Madina Mayurqa i hissar en una torre la bandera del rei, senyalitzant que havien aconseguit penetrar dins la ciutat, per a que el gruix de l’exèrcit els reforcés, fet que propicià la captura de la ciutat. Per aquest motiu, és festiu a Palma, on s’exposa el retrat i la SENYERA del rei en Jaume (El Mundo duia per titular de l’article referent al fet: “Mallorca catalaniza su Diada” i no és cert, foren els catalans al 1979 que se quedaren com a pròpia la bandera de la Corona d’Aragó, que és tan nostra com seva). El passat dia 23, el Consell de Mallorca aprovà el canvi de Diada, fent extensa la festa de Palma a tota l’illa l’any vinent, amb 18 vots a favor i 14 (els del PP més C’s) en contra.

Amb tot això, el govern mixte de socialistes i regionalistes segueix amb les seves accions reaccionaries a les polítiques de Bauzá contra els símbols i festes tradicionals. La capital balear sofreix el seu tercer –i esper que darrer– canvi de nom des del 2008, mentre que el prestigi de la Festa de l’Estendard arriba al seu màxim esplendor, després d’anys d’augment d’importància i reivindicació popular.

Tanmateix, segueixo pensant que el vertader repte no és aconseguir un sentiment popular mallorquí, sinó cohesionar les illes per a consolidar el sentiment unitari de poble balear, que ens farà més forts, i que encara queda tan enfora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *