Son Dureta

En una primera lectura, la notícia només es pot qualificar de positiva: l’antic Hospital Son Dureta es convertirà en un espai sociosanitari amb 450 llits d’hospitalització per a malalts crònics i 120 places residencials per a persones dependents. En una comunitat on la manca d’espais públics adequats per atendre les necessitats d’aquest nombre creixent de ciutadans, una aposta per la rehabilitació d’un recinte que roman abandonat des de 2011 ha de ser vista amb bons ulls.

No obstant, cal calibrar molt bé els pros i els contres del projecte, tant en la seva vessant econòmica com de funcionament i gestió. Els càlculs inicials parlen de 120 milions d’euros per a la construcció del futur complex sociosanitari, que inclou la rehabilitació de l’edifici principal (la coneguda estructura semicircular), la demolició dels pavellons de maternitat i consultes externes i la construcció de dos nous blocs que albergaran, entre altres coses, la residència de dependents. Més enllà de la reiterada millora del sistema de finançament (que per molt justa que sigui no està, ni prop fer-hi, concretada), sorgeixen nombrosos dubtes sobre la capacitat de les nostres arques públiques per finançar aquesta gran obra. I més encara sobre el cost de funcionament, doncs no són poques les obres públiques que s’han fet arreu de l’estat que ara s’estan degradant per la impossibilitat de fer front a les despeses corrents (personal, equipació, manteniment…).Pa

rlant de la gestió, seria recomanable que a l’hora de definir-la es comptàs amb l’opinió i la participació dels professionals sanitaris, obviada en excessives ocasions, amb l’objectiu de garantir el millor funcionament possible d’unes instal•lacions que, a més de complir amb el seu objectiu bàsic, no han de caure en el pou del malbaratament i ineficiència que per desgràcia acompanya sovint les promocions d’aquesta magnitud.

Per tant, és una bona notícia que les inversions públiques vagin orientades a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, però cal estar molt vigilants per evitar repetir els errors del passat i que tot acabi amb causes judicials, comissions d’investigació i arguments per als que defensen la mercantilització del benestar.

3 comentaris a “Son Dureta

  1. Cualquier persona medianamente informada y que conozca la psicologia de quien lo anuncia y quien lo vende, llega rapido a la conclusion que una vez mas, venden humo entre otras cosas. El papel, lo aguanta todo y los planos no dejan de ser eso, planos y que sabiendo de buena fuente (dicho por ellos mismo) que no hay dinero es mas que probable que una persona como yo, de 41 años no pueda hacer uso de las instalaciones porque no estarán acabadas y probablemente ni iniciadas. Mirando el proyecto, vemos en su foto que siguen el mismo modelo puesto de moda en los ultimos años (modelo aeropuerto) como son LLatser o Can Misses en Ibiza, infraestructuras hechas a espaldas a los profesionales y con muchisimos fallos de diseño demasiadas carencias y excesivos espacios muertos que hacen infrautilizar los edificios. En fin sabiendo que tanto la superficialidad de Armengol como de la consellera y familia y que su prioridad son las fotos, el objetivo suyo, el suyo, está conseguido el de la sociedad queda por ver.

    1. Si les Balears estiguessin ben finançades, aquest projecte sería realitzable facilment. Si els euros que el PP s’ha gastat amb aereoports sense avions, autopistes sense cotxeses i linees d’ave sense passatgers, a major gloria del govern central, aquest projecte podria ser una realitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *