Tapant-se les vergonyes

Vivim nous temps. S’ha acabat això de l’alternança del bipartidisme amb còmodes majories absolutes. A partir d’ara, el consens i el diàleg seran la clau de la nova política, i de ben segur que els dos grans partits, per responsabilitat, lleialtat institucional i vocació de servei a la ciutadania seran capaços d’assolir acords en els grans temes d’estat.

Aquest és, si fa no fa, el missatge que es vol consolidar. No obstant, quan es parla dels “grans temes d’estat” hom no ha de pensar en l’educació, les pensions, el mercat laboral o la justícia, qüestions en les que és més que probable mai s’arribi a un pacte real i efectiu. No, quan els PP i el PSOE (i per desgràcia qualsevol partit que es trobàs en la mateixa situació) parlen d’acords habitualment fan referència als que serveixen per tapar-se les vergonyes.

A nivell estatal, la Mesa del Congrés ha tombat una proposta de Ciutadans que demanava que aquest mateix òrgan sol·licitàs crear una comissió d’investigació sobre el rescat bancari. L’argument del no? La Mesa és un òrgan “substantiu” que no s’ha d’involucrar en qüestions partidistes. Deixant de banda el fet que len general les comissions (i sobretot les que desperten atenció social i mediàtica) s’utilitzen principalment com a arma política (i no per depurar responsabilitats i salvaguardar els interessos ciutadans), resulta com a mínim curiós que cap dels dos partits que han governat mostri interès en posar llum a un rescat que, segons els càlculs més conservadors, ens ha costat a tots més de 60.000 milions d’euros. Ara caldrà esperar que la qüestió es debati i voti en el Ple. El PSOE ja va anunciar que, tot i no promoure una investigació sobre el rescat, donaria suport a la iniciativa si la presentaven altres grups, mentre que el PP, curant-se en salut (encara que la rebutgés tiraria endavant), ha avançat que no s’hi oposarà.

A la nostra comunitat passa exactament igual. Fa uns mesos, el PP i el PSIB votaven en contra de la creació al Parlament d’una comissió d’investigació, proposada per Ciutadans i que compte amb el suport de la resta de grups, sobre el procés de reestructuració bancària de Sa Nostra, la històrica caixa de Balears que ha assolit les més elevades cotes d’insignificància després de ser explotada a conveniència pels governants de torn. Aquí els arguments de la negativa són, si això és possible, més increïbles, doncs passen per la judicialització de l’assumpte, cosa que no ha impedit altres comissions com la de Son Espases o la de les autopistes d’Eivissa.

En definitiva, la partitocràcia continua lluitant per la seva supervivència i malgrat ens regali imatges que són vertaders insults a la intel·ligència ciutadana i a l’esperit democràtic, va guanyant la guerra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *