Teresa Matas, o la passió per viure

Per què em vestesc de negre, si estim tant la vida? Aquest és el títol de la darrera exposició de l’artista marratxinera Teresa Matas, que es va inaugurar a Es Baluard el passat 2 de març. Es tracta d’una mostra que comprèn 32 anys de treball creatiu (1985-2016) i on es poden apreciar les obres que han configurat una de les propostes més originals del panorama artístic actual. Perquè Teresa estima la vida, és cert, i ho reflecteix amb passió en tots i cadascun dels seus treballs, on es barregen estètica, memòria i compromís per recordar-nos que la bellesa i el dolor poden –i deuen– conviure en harmonia, com d’altra banda succeeix en la majoria de contextos i situacions del món que ens envolta.

Hom diria que el dol de na Teresa no té res de gratuït o social. Aquest negre amb què vesteix el seu cos ha esdevingut per als que la coneixem i sabem del seu vigor i sensibilitat una mena de segona pell, un cuiro sobre el qual es poden llegir a l’ensems vivències, emocions, alenades… Matas –fins i tot el seu llinatge té quelcom de vitenc i definitiu– ha sabut transformar tot aquest bagatge en una simbologia que ens remet directament al més profund i colpidor de l’ànima humana. Perquè na Teresa és una d’aquestes artistes lliurada per complet a la seva obra, per a la qual viu, pensa i somnia: ho reflecteixen amb escreix aquests vestits austers que pengen del sostre, tot produint una atmosfera inquietant; aquests autoretrats on el dolor per la pèrdua traspassa fronteres i esdevé un tot desesperat, punyent com un fibló; aquestes teles llargues com un sospir, confegides amb retalls de memòria i que malden per retenir l’instant en què l’univers es trasmudà de sobte per a una mare, a les cinc de la matinada

He parlat del compromís, en l’obra de Teresa Matas. Un compromís amb la vida i tot allò que té de fascinant i fràgil alhora: per això l’estima més que qualsevol altra cosa en el món, per això en tasta els colors, els sabors, les textures… Sap que sovint són amargues com la fel, però també –i no sabem mitjançant quina misteriosa equació– sap on caplleva la bellesa oculta de les coses, aquesta llum que ella sap extreure de la més negra de les nits per transformar-la en art en la seva més sincera i genuïna expressió. A la vista dels resultats obtinguts es podria afirmar que la seva obra és d’una honestedat extrema, sense embuts ni artificis sobrers.

Un capítol a part mereix la reivindicació de l’univers femení, una constant en l’obra de na Teresa. L’amor esqueixat per la violència, la incomprensió, les preguntes… El maltractament hi planeja com una ombra i deixa seqüeles indelebles, cicatrius al cos però sobretot a l’ànima, cops i creus que conformen un dramàtic viacrucis on a cada estació es planteja una vegada i una altra la mateixa pregunta: per què, per què, per què…, si jo t’estimava? El sexe cosit als enagos, la castració de la felicitat, la fonda solitud del desamor… La referència religiosa hi és, tot plegat ens recorda vagament l’atmosfera d’una immensa sagristia, no tant pel cantó del dogma com pel desig de sacralitzar tots aquests elements per tal que conformin el seu credo particular, que no és altre que el de la devoció pregona per la vida que dóna part del títol a aquesta singular i magnífica mostra.

Lluitar. Lluitar i (con)vèncer, si és possible, amb les úniques armes de la memòria i la lucidesa posades al servei de l’Art, en majúscules, aquell que sap homenatjar la vida des de les premisses de la passió, la tenacitat i la revelació dels caires ocults de la nostra existència. Aquests als quals Teresa Matas ha sabut donar forma, volum i sentiment, i que ens transporten a un territori on, malgrat tot, encara són possibles la quimera i el somni.

Un comentari a “Teresa Matas, o la passió per viure

  1. Fe d’errades: l’exposició es va inaugurar el passat 2 de febrer, no el 2 de març com figura a l’inici de l’article, i es pot visitar fins al 7 de maig.

    Val la pena, no us en penedireu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *