Travelar amb el mateix totxo

Un cop confirmada la recuperació econòmica («som els que més creixem d’Europa», etcètera), el govern no oculta la seva intenció de retornar als gloriosos primers anys del segle, quan el toxto era el rei i ens vanagloriàvem de construir més que França, Alemanya i Itàlia juntes. Ahir, el ministre del ram presentava el Pla d’Habitatge 2018-2021, que inclou com una de les propostes estrella un ajut directe a la compra d’habitatge per als joves de menys de 35 anys de fins a 10.800 euros. De res han servit les experiències passades o l’evidència demostrada per nombrosos estudis que aquest tipus de mesures beneficien al venedor; l’obsessió per la compra, tan arrelada dins la nostra societat, és estimulada per les administracions, que de nou ignoren que l’estratègia ha de passar sí o sí pel lloguer.

I us ho diu una persona que s’ha beneficiat (encara es beneficia) de les desgravacions eliminades l’any 2012 i que ara és propietària d’un pis que no val allò que en va pagar en el moment àlgid de la bombolla immobiliària. Atogar 10.000 euros als joves que vulguin accedir a un habitatge no resol el problema de base, doncs vista la devaluació laboral gran part d’aquest col·lectiu continuarà exclòs de l’emancipació, provocarà un increment dels preus que agreujarà el problema i pot conduir-nos de nou al desgavell creditici que tots sabem com va acabar (i què ens va costar).

Per tant, les polítiques públiques d’habitatge haurien d’orientar-se cap a un bon parc d’habitatges de lloguer gestionat per les administracions autonòmiques i locals a l’abric de convenis o consorcis (que les competències estiguin transferides a les comunitats autònomes no hauria de ser obstacle perquè es portin a terme plans estatals d’habitatge). De fet, no hem sabut o no hem volgut aprofitar els milers de pisos buits heretats forçosament del rescat bancari per apostar per aquest parc públic d’habitatges que, directament (població beneficiària) i indirectament (reducció de preus), ens evitaria travelar amb la mateixa pedra; amb el mateix totxo, en aquest cas.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *