Trump i la postveritat

Quan es compleix un mes de la seva arribada a la Casa Blanca, Donald Trump continua utilitzant els mateixos arguments, efectius però fal•laços, que el varen portar a la presidència. En un míting celebrat aquest cap de setmana, el líder dels EUA afirmava amb vehemència que “hem de mantenir el nostre país fora de perill. Ja veieu el que va passar a Alemanya, el que va passar la nit passada a Suècia. Suècia!, qui s’ho podria creure?”. Pel que sembla, Trump va relacionar l’atemptat gihadista contra un mercat de Nadal a Berlín amb un hipotètic acte semblant al país escandinau, en un intent de destacar que es tracta d’un país segur que ha permès l’entrada massiva d’estrangers i que, en conseqüència, es troba en risc de patir atemptats i violència.

No és res nou: fa unes setmanes, una consellera de Donald Trump s’inventava una massacre terrorista que mai no va tenir lloc, i tot l’equip del president s’afanya en crear, a base de mentides i tergiversacions, el substrat idoni perquè les seves idees xenòfobes (com ara la del mur amb Mèxic) creixin sanes i fortes. Tampoc no és res exclusiu dels Estats Units; aquí, a la vella Europa, estam assistint al sorgiment i consolidació de forces polítiques que, utilitzant dos o tres missatges senzills i directes (i falsos), situen la culpa de tots els mals en la immigració. El mateix Brexit va reeixir amb informacions que després els seus impulsors varen acceptar com a falses.

I tot malgrat les múltiples evidències (estudis seriosos desenvolupats durant anys, no percepcions de barra de bar o de tertulians enfervorits) que neguen aquest imaginari que s’ha construït, aquest discurs ara mateix dominant en la nostra societat. El darrer, un de la Universidad Carlos III de Madrid que demostra que no hi ha una relació causal entre la immigració i la delinqüència que es registra a Espanya. N’hi ha de similars (i amb similars conclusions) a altres països. Fins i tot en els EUA se’n va publicar un fa pocs mesos que conclou que des de 1970 fins a 2010 l’augment de la immigració en els nuclis urbans dels Estats Units es relaciona amb una disminució d’actes de violència, entre ells els assassinats, i delictes contra la propietat, com els robatoris.

Facem nostres, doncs, unes paraules de Donald Trump: “malgrat totes les seves mentides, de les seves tergiversacions i les seves falses històries, no van poder derrotar-nos”. Hem de seguir lluitant per aconseguir-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *