Turisme no equival a hotels

Una vegada més  el sector turístic es redueix al subsector hoteler. No he pogut evitar posar la vista damunt un dels titulars de la setmana passada al Diari de Mallorca: “Els hotelers anuncien rècord en facturació i demanen congelar els sous”.

 

Fantàstic! Quina gran idea i quant de sentit comú! Per si algú no se n’ha adonat les anteriors exclamacions estan disfressades d’ironia.

 

No és el primer pic (ni serà el darrer) que per determinar si la temporada turística és bona o no, es valoren tan sols els indicadors del subsector hoteler. El sector turístic inclou el conjunt de totes les activitats turístiques i no només  les activitats hoteleres. Per tant, per poder afirmar que la temporada turística ha estat bona, convé ampliar la vista i mirar els resultats de tot el que engloba el turisme, que no és poc.

 

El turisme és un fenomen transversal amb causes i efectes col·laterals que per ser analitzat es necessita una especial capacitat global i analítica a l’hora.

 

Tot comença amb les paraules que van sortir de la boca del president de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), proposant que davant una millora en facturació hotelera, el més convenient seria congelar els sous dels treballadors. Per què premiar-los per la bona feina? Millor conservar les pèssimes condicions que avala el conveni col·lectiu d’hoteleria que, per cert, afecta a altres treballadors no inclosos a activitats pròpiament hoteleres. A veure si ens adonem que el sou dels treballadors no sempre és un cost, sovint i a llarg termini pot ser considerat una inversió.

 

El president de la FEHM assegura que la pròxima temporada encara serà millor ja que vendran els turistes “de sempre”, referint-se a alemanys i britànics, més alguns de nous fent referència a mercats com el francès, l’escandinau o el rus.

 

Aquestes mirades a curt termini em fan mal i pena a l’hora. No es pot esperar que, sense invertir en innovació i capital humà, el sector turístic tiri endavant i per bon camí. Els temps canvien, la competència augmenta i ens hem d’adaptar. El nou turista que ens visita exigeix uns mínims i no es conforma amb el turisme de les 3 esses (Sun, Sex, Sangria). La congelació de sous incentivarà aquest turisme que, encara que molts no ho creguin, no té futur i no és sostenible amb el territori, ni responsable amb el visitant, ni respectuós amb el resident.

 

Em sembla trist que es valorin tan poc els treballadors del sector serveis. Per a mi, una baixada de sou equival directament a una desmotivació per part del treballador que deriva en una baixada del nivell de satisfacció per part del turista. I aquest darrer indicador, sovint, sí es sol tenir en compte per determinar l’èxit de la temporada turística.

 

I és que ens costa molt contemplar totes les dimensions del turisme. Una vegada més, ens venem per pocs euros i perdem recursos que mai més podrem recuperar. Els habitants de Ses Illes ja fa temps que som conscients de que vivim en un territori limitat territorialment. També duem anys vivint una complicada contradicció: treballem i vivim d’un turisme que sovint rebutgem perquè destrueix el que més estimem. Aquesta darrera frase resumeix el que és el turisme per gran part dels residents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *