Un manifest de tots i per a tots

Un dels signants del manifest per a la millora del finançament de les Illes Balears, presentat ahir en el Parlament, em comentava abans de l’acte “som aquí perquè els polítics no han fet la seva feina”. Veurem si la unitat que palesen la seixantena d’adhesions al document serveix d’esperonada als nostres representants per començar a treballar en la direcció que demanda la societat civil de la nostra comunitat. Bé està que aquesta iniciativa “des de baix” arribi a la seu de la sobirania popular, i també que tots els grups parlamentaris la facin seva, però l’experiència ens demostra que és molt bo de fer arrencar un compromís a un polític i molt complicat fer-lo complir. Per això, serà cabdal la tasca de seguiment que es desenvolupi a partir d’ara. És a dir, i sense menysprear la feinada que s’ha fet per arribar fins aquí, el d’ahir no es pot considerar un punt i final, sinó precisament tot el contrari, el tret de sortida per assolir, d’una vegada per totes, “una reforma urgent del sistema de finançament que corregeixi tants d’anys de finançament injust”.

Us diré que jo estic triplement implicat en el manifest: com a membre del Cercle d’Economia, com a representant de la Fundació Gadeso (una de les més de seixanta entitats que s’hi han adherit) i, sobretot, com a ciutadà d’unes illes que porten massa anys vivint una situació injusta. Com sol repetir sempre n’Andreu Rotger, president del Cercle, no aspiram a ser més que ningú, però tampoc no podem acceptar ser menystinguts en un repartiment opac i arbitrari, ser sempre els darrers en les inversions estatals o que la per determinades coses inviolable Constitució es pugui obviar quan es parla del fet de la insularitat.

Per tant, i més enllà de penjar-se medalles (un representant d’una de les entitats que donen suport al manifest m’expressava el seu descontent pel “protagonisme absolut” que ha volgut tenir el Cercle d’Economia en aquesta iniciativa, potser s’haurà de treballar una mica més aquesta vessant), és necessari que facem nostres, de tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears, les reivindicacions del manifest, que treballem per assolir-les i que, sobretot, exigim als partits polítics que s’hi vulguin comprometre que facin el mateix, deixant de banda altres interessos diguem-ne sucursalistes que han fet crònica aquesta situació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *