Un món corrupte

Una recerca periodística internacional ha vinculat a personalitats de diversos països, entre ells figures relacionades amb 72 caps o excaps d’Estat o de Govern en l’ús de societats offshore i ‘companyies fantasmes’ creades a Panamà que eren utilitzades per incomplir compromisos fiscals als seus països.

Les primeres publicacions internacionals revelades a Alemanya i Espanya esmenten a afins del president de Rússia, Vladimir Putin; l’expresident de la UEFA, Michel Platini; el primer ministre islandès, Sigmundur David Gunnlaugsson; el president d’Argentina, Maurici Macri; i la germana del rei Juan Carlos I d’Espanya i tia del rei Felipe VI, Pilar de Borbó, a més del futbolista Lionel Messi.

Putin, per mitjà de les seves amistats, hauria manejat de forma secreta gairebé 2 mil milions de dòlars en bancs i companyies fantasmes a través de jurisdiccions offshore, gràcies als serveis de Fonseca Mora. Així es desprèn dels onze mil documents confidencials extrets de la signatura d’advocats panamenya Mossack Fonseca, de la qual és soci Ramón Fonseca Mora, assessor del president Juan Carlos Varela fins a març passat, quan es va separar del càrrec per atendre els primers qüestionaments sobre el seu despatx.

Les publicacions que han donat la volta al món sostenen que les societats anònimes creades per Mossack Fonseca van ser utilitzades en múltiples actes il·legals. La documentació, que correspon a les activitats de la signatura d’advocats des de 1997 fins avui, esmenta els suborns i actes de corrupció del cas brasiler ‘Lava Jato’. Segons els mitjans internacionals, la filtració afecta a més a 200,000 empreses, aproximadament dos terços de les signatures que gestiona Mossack Fonseca, considerat com un dels cinc majors bufets en el registre de societats offshore a tot el món.

Les recerques revelen que una font anònima va lliurar la documentació al periòdic alemany Süddeutsche Zeitung , que els va compartir amb el Consorci Internacional de Periodistes de Recerca, un ens que agrupa a 107 empreses informatives de 78 països. Més de 300 periodistes van realitzar la revisió dels documents durant tot un any.

En els documents s’esmenta que Fonseca Mora va renunciar com a representant de dues societats offshore de Ricardo Francolini, qui fos directiu de l’estatal banc Caixa d’Estalvis, en l’administració de Ricardo Martinelli i qui se sospita que va rebre suborns per 500 mil euros. El Ministeri Públic de Panamà, en una escarida comunicació divulgada a últimes hores d’ahir, va anunciar que iniciarà les recerques respectives . ‘Després de fer estat pública la informació Panamà Papers, el Ministeri Públic anuncia l’inici de les recerques respectives’, va assenyalar la Procuraduría. El vicepresident del Col·legi d’Advocats, Juan Carlos Araúz, va reafirmar que ‘no és la mera aparició en una entitat jurídica la que relacionen (al representant) amb fets delictius’. L’economista i professor de la Universitat de Panamà Juan Jované diu: ‘Estem tractant de sortir de la llista grisa del Gafi i dels problemes que tenen a veure amb corrupció en altres països, però hem de ser acurats davant aquesta situació’. I agrega que no ha de prevaler el signe polític en les recerques.

Fonseca Mora va ser ministre conseller del president Juan Carlos Varela i president encarregat del partit Panameñista. Juan Carlos Navarro, qui va anar candidat a la Presidència, en el seu compte de Twitter, va assegurar que ‘urgeix recerca immediata de les mes altes personalitats del govern involucrats en aquest escàndol’.

L’advocat Ernesto Cedeño va recalcar: ‘No volem lentitud en les recerques en el Ministeri Públic. Desitgem resultats. La imatge de Panamà està en risc. No pot ser negociable’. Mitjans internacionals asseguren que des d’avui i durant els propers dies, es publicaran noves publicacions simultàniament per donar seguiment a aquesta recerca. La informació procedeix de documents confidencials de la signatura Mossack Fonseca, estudi panameny amb sucursals en 48 ciutats del món, conegut per crear i administrar societats offshore, fundacions i fideïcomisos en països coneguts com a ‘paradisos fiscals’.

Els mitjans internacionals destaquen que el fet que Mossack Fonseca sigui panamenya no obliga a la signatura a inscriure les empreses offshore al país. La meitat de les societats que apareixen en els documents interns de Mossack Fonseca, i que van ser analitzats pels periodistes, van ser registrades en Illes Verges Britàniques, jurisdicció considerada un paradís fiscal. Es tracta de 113.648 companyies. A Panamà es van registrar solament dues de cada deu societats.

La signatura d’advocats panamenya Mossack Fonseca va negar qualsevol vinculació amb els delictes que van poder haver comès els seus clients vinculats amb crims, segons infiltració a la base de dades del bufet feta pública aquest diumenge. Ramón Fonseca Mora, soci de la signatura, va dir a l’Estel de Panamà que la companyia té 40 anys d’exercici legal i que després d’haver creat 240.000 estructures jurídiques en aquest període, no ha enfrontat acusacions formals ni condemnes per cap delicte, perquè la seva labor és legal i no s’associa amb l’activitat dels seus clients. ‘No som responsables de l’ús. Solament de la formació’, va asseverar Fonseca Mora, qui és confudador de la signatura.

Fonseca Mora, assessor presidencial que va demanar una llicència al març per defensar a la seva signatura de les acusacions que la lliguen a la trama de corrupció de brasilera Petrobras, va assegurar que cap de les persones que s’esmenten internacionalment són els seus clients.’ Probablement són clients d’alguns clients nostres com a advocats’, va dir. A pesar que l’advocat i escriptor Ramón Fonseca Mora addueix que l’escàndol no ha d’afectar el Govern, perquè són problemes privats, la Presidència va emetre en la tarda d’ahir diumenge un pronunciament oficial.

Afirmen que l’administració del president Juan Carlos Varela, en els seus 21 mesos de Govern, ha demostrat un absolut compromís per la transparència en els serveis legals i financers al punt que el país va ser recentment exclòs de la llista grisa del GAFI. Panamà, agreguen, cooperarà vigorosament amb qualsevol sol·licitud o assistència que sigui necessària en cas que es desenvolupi algun procés judicial. A partir de gener de 2016, van entrar en vigència noves regles que limiten l’ús d’accions al portador de les societats panamenyes. Amb aquestes noves regles, les societats que hagin emès accions al portador hauran de lliurar-les en custòdia a agents autoritzats i regulats per ens financers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *