Un nou Anuari de Turisme

La Fundació Gadeso fa estona que ve advertint de la necessitat de replantejar els termes del debat sobre el turisme, el que no ha de ser (no pot ser) interpretat com un atac a la que és, sens dubte, la nostra principal activitat econòmica. Dissortadament, hi ha persones i col·lectius que, instal·lats en una relativa comoditat, aspiren a que res no canviï i identifiquen qualsevol opinió discrepant amb un torpede a la línia de flotació del sector.

Arribats a aquest punt, és urgent i necessari encetar un debat seriós i basat en dades sobre el sector turístic a la nostra comunitat, i l’Anuari del Turisme de les Illes Balears 2016 aspira a ser, de nou, una eina més en aquest procés de reflexió. En la nova edició, capitanejada per la Fundació Gadeso amb l’ajut imprescindible del Govern de les Illes Balears, la UIB i Caixa Colonya, es tracten temes tan importants com el de la pressió humana i la saturació que estan patint les illes en les darreres temporades o la implantació del nou impost de turisme sostenible, però també altres qüestions, com per exemple la regulació del denominat lloguer turístic (en el capítol dedicat a Pollença), la reconversió de zones turístiques madures (el cas de Calvià) o la tan cloquejada i mai no resolta estacionalitat laboral (tractada enguany per Rafel Borràs). A més, qüestions tan importants com la innovació en els serveis turístics, el canvi climàtic i els seus efectes sobre el turisme, els canvis d’estratègia per comercialitzar una determinada destinació (en el cas que ens ocupa, Palma com a model de turisme urbà de vacances) o les “vies d’aigua” per les quals s’escapa la riquesa generada pel turisme a les Illes Balears (en el capítol dedicat als excedents turístics).

A més, en tractar-se de l’Anuari del Turisme de les Illes Balears, hi tenen cabuda tots els territoris. En les seves pàgines hi trobareu una reflexió sobre les inèrcies, dissonàncies i canvis que tensionen el conglomerat turístic de Menorca, una anàlisi sobre els punts forts i punts febles del turisme d’oci característic d’Eivissa o una mirada sobre les particularitats de Formentera.

La nostra comunitat, és innegable, es mou gràcies a un sector, el turisme, que de manera directa o indirecta, ens afecta a tots. Per tant, és molt lloable que des d’entitats com la Fundació Gadeso s’afavoreixi la reflexió i el debat en una qüestió tan cabdal pel nostre present i, sobretot, pel nostre futur. Dit d’una altra manera, de les decisions d’avui vendran els resultats de demà, i seria contraproduent, irresponsable o fins i tot suïcida emprendre qualsevol acció sense abans no haver considerat totes les opcions i escoltat totes les veus que hi tenen quelcom a dir, des de l’administració als empresaris, passant per la ciutadania i els agents socials.

L’Anuari del Turisme de les Illes Balears 2016 es presenta avui, dia 14 de novembre, a les set de l’horabaixa, a la Sala d’Actes de Can Campaner. L’entrada és lliure i es lliurarà un exemplar del llibre a cada un dels assistents (més informació aquí).

2 comentaris a “Un nou Anuari de Turisme

  1. Lamento estar de viaje y no poder asistir a la presentación del Anuario. Me interesaría me indicarais como puedo conseguirlo. Gracias.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *